Pažitka
Název:

Ravioly se špenátem a mozzarellou v bazalkovém másle


Ravioly se špenátem a mozzarellou v bazalkovém másle


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka200 g
mouka semolina (mouka vhodná na přípravu těstovin)200 g
vejce4 ks
vodacca 5 - 6 lžic
olivový olej extra virgin dle potřeby
sůl dle chuti
Náplň:
listový špenát250 g
mozzarella250 g
žloutek1 ks
česnek1 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
Bazalkové máslo (na 1 porci = 3 - 4 ks):
máslo50 g
bazalka6 velké listy
parmazán dle chuti
sůl dle chuti
Dále budete potřebovat:
strojek na těstoviny nebo váleček
hladká mouka na podsypání
vykrajovač na torteliny
žloutek2 ks
Postup přípravy:

Čerstvé domácí těstoviny jsem plánovala vařit už tak dva roky zpátky. Nikdy jsem se ale neodvážila. Je třeba říct, že na přípravu (minimálně tu první) potřebujete dostatek času a trpělivosti. O to více, pokud nemáte strojek na těstoviny. Stejně jako já. Tím se celý proces protáhne, jelikož každou část těsta je třeba rozválet opravdu tence, aby se však netrhalo.

Můj recept je inspirován Emanuelem Ridim. Jeho základní italské recepty se totiž vždycky povedou. Originální recept najdete zde. Doporučuji před začátkem vaření mrknout na jeho video. Lépe se seznámíte s tím, jak mají zhruba jednotlivé kroky vypadat. ( I když bych ráda poskytla vlastní video, nemám vhodnou kuchyň pro takovéto natáčení. Ale jednou to přijde).

Postup:

  1. Obě mouky promíchejte a na pracovní ploše či válu z nich vytvořte kopec, v němž vytvořte důlek. Do důlku opatrně rozklepněte všechna vejce, přidejte olivový olej a sůl (pracujte opatrně, pokud máte kopec nízký může se stát, že vám tekutiny přetečou). Vnitřní část začnete pomalu smíchávat s moukami. Poté začnete těsto vypracovávat rukami. Pokud je směs příliš tuhá nebo nejde zpracovávat, přilijte připravenou vodu. Opět opatrně po lžicích (já vodu použila, s těstem se dalo poté mnohem lépe pracovat). Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte minimálně na 30 minut do lednice.
  2. Poté začněte s přípravou náplně. Mražený špenát nechte rozpustit v hrnci nebo na pánvi, čerstvý špenát operte a nechte spařit (u obou variant přidávám ke špenátu trochu vývaru nebo vody). Přijdete jemně nakrájený česnek, sůl a pepř. Stáhněte z plotny a vmíchejte do teplého špenátu natrhanou mozzarelu a vejce. Promíchejte. Směs nechte chvíli zchladnout. Vložte do mixéru a mixujte asi 20 sekund. Směs má být jemná, ale nemá z ní vzniknout kaše.
  3. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 3 části. Na pomoučeném vále je postupně rozválejte na dlouhé tenké pláty. Každou část v půlce válení rozdělte na dvě části. Jelikož se těsto válí opravdu na tenko, značně se zvetší a špatně by se vám s ním pracovalo. (Je opravdu důležité, aby bylo těsto opravdu tenké. Jelikož budete těsto spojovat v ravioli, jeho okraje budou dvojnásobné. Během vaření navíc nabudou.) Jakmile máte první část rozválenou začněte vykrajovat čtverečky cca 5×5 cm, vždy do páru. (Pokud máte vykrajovátko na ravioli, tento krok je pro vás značně jednodušší.) Doprostřed,vždy jednoho čtverečku z párů, umístěte zhruba dvě lžičky náplně (jako větší vlašský ořech). Okolo náplně těsto potřete rozšlehaným žloutkem a přiklopte druhým čtverečkem těsta. Opatrně jej k sobě přimáčkněte (nejprve okolo náplně, aby uvnitř zůstalo co nejméně vzduchu). Takto pokračujte s každým plátem. (Emanuel dává náplň postupně po celém plátu, těsto kolem náplně potře rozšlehaným žloutkem, a následně přiklopí druhým plátem a až poté ravioly vykrajuje. Můžete zkusit i tuto variantu. Tato varianta mi přijde vhodnější pro majitele těstovinového strojku, kdy vytvoříte přesné pláty těsta.)
  4. Vytvořené ravioli ihned vaříme ve vroucí osolené vodě. Dle tloušťky těsta vaříme 3 – 6 minut. Pokud si nejste jisti, ukrojte si roh z jedné těstoviny a ochutnejte, zda jsou těstoviny dostatečně měkké.
  5. Během vaření si na plotně o nižší teplotě rozehřejte máslo. Opatrně ať se rozpouští a nepřepálí! Do másla přidejte celé lístky bazalky.
  6. Hotové ravioli přesuňte z hrnce do pánve s máslem. Opatrně promícháme. Poté přímo na těstoviny nastrouhejte parmazán a opět jemně promíchejte. V případě potřeby možno dosolit.
  7. Ihned podávejte.

TIP: Pokud máte strojek na těstoviny, doporučuji postupovat podle Emanuelova videa. Sama se strojkem zkušenost nemám.

TIP: Ravioli je možno naplnit jakoukoliv jinou náplní. Stejně tak můžete zvolit např. smetanovou omáčku s italským sýrem.

TIP: Při prvním vaření těchto plněných těstovin doporučuji vyzkoušet více tlouštěk těsta. Uvařit a ochutnat. Nejlépe si tak vyzkoušíte, jaká tloušťka je ta ideální. I z počátku se však snažte o co nejtenčí, tlustší těsto nechutná dobře.

Přeji ať se ravioli podaří a neváhejte mě kontaktovat v případě dotazů.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno