Název:Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi
Ingredience:
Základ z datlí: |
datle | 150 g |
mandle | 50 g |
sůl | špetka |
kokosový olej | 60 ml |
Náplň z oříšků: |
kešu oříšky | 300 g |
kokosový olej | 150 ml |
semínka z 1/2 vanilkového lusku | dle chuti |
datlový sirup | 80 ml |
větší jahody | 5 ks |
šťáva z jednoho citronu | dle chuti |
Pistáciová vrstva: |
pistácie | 40 g |
zralý banán | 1 ks |
kokosový olej | 30 ml |
šťáva z 1/2 limetky | dle chuti |
Na ozdobu: |
jahody | dle potřeby |
čerstvá máta | dle chuti |
Postup přípravy:Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.
Nikdy bych nevěřila, že dort z kešu oříšků může být tak dobrý, jak já jsem se mýlila. Je to chuťová dokonalost. Kokosový olej celé toto dílko drží pohromadě, kešu oříšky dodávají krémovitost, jahody jahodovost a pistácie s banánem a limetkou perfektní kyselkavou tečku na dortu.
Měla jsem trochu problém s mixérem, ten můj není tak výkonný a tak jsem tu smě s neustále stírala stěrkou, aly se všechno umixovalo. Pokud máte kvalitní mixér, dobře pro vás. V tom mém dortu jsou sem tam cítit kousky oříšků, ale na chuti to naštěstí nevadí.
Postup:
- Vezměte si tři misky a přes noc namočte oříšky. Do jedné misky přijdou datle a mandle, do druhé kešu oříšky a do třetí pistácie.
- Další den si nachystejte formu o průměru 16 cm a její dno vyložte pečicím papírem. Boky vymažte kokosovým olejem.
- Slijte datle s mandlemi a dejte do mixéru. Přidejte rozpuštěný kokosový olej. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs s malými kousky mandlí. Tuto směs dejte na dno formy, hezky uhlaďte a dejte na chvíli do mražáku ztuhnout.
- Náplň z kešu. Kokosový olej rozpusťte na mírné teplotě. Do mixéru dejte slité kešu oříšky, kokosový olej, vanilku, datlový sirup a citronovou šťávu a mixujte, dokud směs není úplně hladká. Odeberte zhruba 2/3 směsi a rozetřete ji na datlový základ.
- Do zbylé směsi přidejte nahrubo nakrájené jahody a opět mixujte. Jahodová hmota přijde nahoru na tu světlou.
- Pistácie slijte a spolu s kousky banánu, limetkovou šťávou a kokosovým olejem dejte do mixéru a opět mixujte, navrstvěte na všechny ty vrstvy, uhlaďte, jak nejlépe to jde, a dejte přes noc do mražáku.
- Asi dvě hodiny před podáváním dort vytáhněte z mražáku a nechejte povolit v lednici. Nakonec ozdobte sekanými pistáciemi, lístky máty a půlkami jahod.
- Dort je v průměru malinký, ale je hodně sytý, protože jsou to vlastně samé oříšky a se dá krájet zhruba na 10 porcí. I když myslím, že bych ho dokázala sníst i sama…
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno