Pažitka
Název:

Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi


Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi


Ingredience:
Základ z datlí:
datle150 g
mandle50 g
sůl špetka
kokosový olej60 ml
Náplň z oříšků:
kešu oříšky300 g
kokosový olej150 ml
semínka z 1/2 vanilkového lusku dle chuti
datlový sirup80 ml
větší jahody5 ks
šťáva z jednoho citronu dle chuti
Pistáciová vrstva:
pistácie40 g
zralý banán1 ks
kokosový olej30 ml
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Na ozdobu:
jahody dle potřeby
čerstvá máta dle chuti
Postup přípravy:

Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.

Nikdy bych nevěřila, že dort z kešu oříšků může být tak dobrý, jak já jsem se mýlila. Je to chuťová dokonalost. Kokosový olej celé toto dílko drží pohromadě, kešu oříšky dodávají krémovitost, jahody jahodovost a pistácie s banánem a limetkou perfektní kyselkavou tečku na dortu.

Měla jsem trochu problém s mixérem, ten můj není tak výkonný a tak jsem tu smě s neustále stírala stěrkou, aly se všechno umixovalo. Pokud máte kvalitní mixér, dobře pro vás. V tom mém dortu jsou sem tam cítit kousky oříšků, ale na chuti to naštěstí nevadí.

Postup:   

  1. Vezměte si tři misky a přes noc namočte oříšky. Do jedné misky přijdou datle a mandle, do druhé kešu oříšky a do třetí pistácie.
  2. Další den si nachystejte formu o průměru 16 cm a její dno vyložte pečicím papírem. Boky vymažte kokosovým olejem.
  3. Slijte datle s mandlemi a dejte do mixéru. Přidejte rozpuštěný kokosový olej. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs s malými kousky mandlí. Tuto směs dejte na dno formy, hezky uhlaďte a dejte na chvíli do mražáku ztuhnout.
  4. Náplň z kešu. Kokosový olej rozpusťte na mírné teplotě. Do mixéru dejte slité kešu oříšky, kokosový olej, vanilku, datlový sirup a citronovou šťávu a mixujte, dokud směs není úplně hladká. Odeberte zhruba 2/3 směsi a rozetřete ji na datlový základ.
  5. Do zbylé směsi přidejte nahrubo nakrájené jahody a opět mixujte. Jahodová hmota přijde nahoru na tu světlou.
  6. Pistácie slijte a spolu s kousky banánu, limetkovou šťávou a kokosovým olejem dejte do mixéru a opět mixujte, navrstvěte na všechny ty vrstvy, uhlaďte, jak nejlépe to jde, a dejte přes noc do mražáku.
  7. Asi dvě hodiny před podáváním dort vytáhněte z mražáku a nechejte povolit v lednici. Nakonec ozdobte sekanými pistáciemi, lístky máty a půlkami jahod.
  8. Dort je v průměru malinký, ale je hodně sytý, protože jsou to vlastně samé oříšky a se dá krájet zhruba na 10 porcí. I když myslím, že bych ho dokázala sníst i sama…
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno