Na první tři kuličky je použita základní pasta - hrst datlí a cca 6 sušených švestek umixovaných dohromady | |
1. typ kuliček (na obrázku úplně vlevo): | |
pasta z datlí a švestek | 1,5 lžíce |
sušené namleté meruňky (v mlýnku na mák) | 5 ks |
mleté mandle | hrst |
agávový sirup | 1 lžíce |
2. typ kuliček (ty s kokosovým obalem): | |
pasta z datlí a švestek | 1 lžíce |
mletá slunečnícová semínka (stačí na jemno nasekat v mixéru) | hrst |
mleté rozinky | 2 lžíce |
kokos (v bio kvalitě nejlépe - má mnohem lepší chuť) | 1 lžíce |
kokosový olej | 1 lžíce |
agávový sirup | 1 lžíce |
kokos | na obalení |
3. typ kuliček (druhá třetí řada zprava/3.řada obalená v karobu/): | |
pasta z datlí a švestek | 1,5 lžíce |
na jemno nasekané kešu | hrt |
karob | 2 lžíce |
agáve sirup | 1 lžíce |
4. typ kuliček (úplně vpravo): | |
mletý světlý sezam | 6 lžic |
černý sezam (lze vynechat a doplnit bílým) | 2 lžíce |
mleté rozinky | hrst |
med | 3 lžíce |
skořice | 1 lžička |
sezam či skořice | na obalení |
Doma teď nejsou pravidelní strávníci a tak mám čas si kouzlit jen tak v malém, na chuť a taky tím obdarovat co nejvíce lidí, aby ochutnali, co se dá ze sušených surovin (oříšků, semínek, ovoce) vyrobit.
A protože to jsem já, samozřejmě jsem se vrhla hned na čtyři druhy. Tři typy kuliček mají stejný základ a to datle a sušené švestky (ty jsem musela přidat, jelikož se mi přes zavřený nerozbalený pytlík prokousali do datlí moli!!!). Jelikož vše dělám tak nějak od oka a přidávám či ubírám podle konzistence, je pro mne těžké napsat přesný recept a tak doufám, že pokud se rozhodnete je vyzkoušet, použijete svou fantazii a doplníte, kde je třeba.
1. typ kuliček
Pastu z datlí a švestek smícháme s ostatními ingrediencemi, utvoříme pevnou hmotu a tvoříme v dlaních kuličky.
2. typ kuliček
Pastu smícháme s mletými rozinkami, kokosovým olejem a agáve sirupem a přidáme další ingredience.
3. typ kuliček
K pastě přidáme nasekané kešu oříšky, sirup a karob a smícháme v hmotu. Kuličky Můžeme obalit v karobu.
4 typ kuliček
Rozinky nameleme, přidáme med a mletý sezam a dohustíme nasekanými slunečnicovými semínky. Vytvoříme hustou hmotu (díky medu se to trochu lepí na ruce, je lepší si je namočit do vody a pak tvarovat) a kuličky obalíme v sezamu, nebo skořici.
Všechny kuličky dáme před ochutnáním do lednice ztuhnout. Nejlepší jsou k silné arabské kávě jako dezertík.
Podrobné info: