Pažitka
Název:

RAW mrkvový dort

raw


RAW mrkvový dort


Ingredience:
Korpus:
mrkev (celkem 250 g)2 ks
vlašské ořechy + hrst na ozdobu200 g
rozinky125 g
kokos40 g
agáve sirup3 lžíce
skořice1 lžička
perníkové koření1/2 lžičky
Citrónová poleva:
kešu ořechy100 g
citronová šťáva3 lžíce
agáve sirup3 lžíce
voda4 lžíce
kokosový olej1 lžíce
vanilka špetka
Postup přípravy:

Už si o tom cvrlikali i vrabci na střeše. Letošní úroda vlašských ořechů stojí za starou bačkoru. A bohužel cena i dostupnost milovaných vlašáků jsou toho důkazem. Na trzích jsem ukořistila asi půl kila ořechů a přemýšlela, jak je upravím. Přeci jenom si je musíme užít.

Recept na RAW mrkvový dort mám v merku již delší dobu. Ze všech stran slyším o tom, jak je ten vyhlášený mrkvový dort ze Starbucks vynikající. Prý na něj chodí i Goťák. No co, jako vegan jsem se smířila s tím, že originál asi nikdy neochutnám, ale spokojím se i s modifikovanou verzí. Co spokojím, olizovala jsem se až za ušima. Navíc vím, že pro své tělo dělám dobrou věc a že do něj necpu jen bílý cukr a mouku.

Díky mrkvi je dort krásně šťavnatý a zaručuji vám, že u jednoho kousku je obtížné skončit. Ale pamatujte, jsou to samé ořechy, ovoce a sirup, takže si ukrojte opravdu jen francouzskou porcičku. Zde se hraje na kvalitu a ne na kvantitu.

Postup:
Minimálně 4 hodiny předem (lépe přes noc) zalijte kešu ořechy vodou a nechte odmočit.

Rozinky zalijte vodou a nechte minimálně 1 hodinu nacucat.

Mrkev oloupejte a vložte do nožového mixéru. Promixujte tak, abyste dostali malé kousíčky mrkve.

Mrkev nechte v mixéru a přidejte odmočené a slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí "pulsů". Vždy setřete ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, nepřemixujte se až do pasty.

Směs můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření dostalo opravdu všude.

Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.

Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká.

Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.

Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno