Ingredience: | |
mrkev | 2 ks |
rukola | 2 hrsti |
červené kysané zelí | 2 vrchovaté lžíce |
naklíčená čočka | 4 vrchovaté lžíce |
odmočená a propláchnutá / naklíčená pohanka | 4 lžíce |
citronová šťáva | 1 lžíce |
tamari sojová omáčka v RAW kvalitě | 1 lžička |
čerstvě mletý pepř | špetka |
naklíčené mungo, vlašské a kešu ořechy | na posypání |
Všichni, co jedí trochu jinak, to znají. Výlet = zásoba jídla s sebou. A tak vždy přemýšlím, co zvolit. Nápad na uvařené jídlo, které bychom stejně jedli studené, většinou padá jako první. Vylučovací metodou pak zbyde buď těstovinový nebo nějaký živý RAW salát. A tentokrát to padlo na RAW variantu.
Možná se vám bude zdát, že je to samá zelenina a že se toho člověk nemůže najíst. Opak je ale pravdou. Dokážu si to vysvětlit pouze tak, že tělo cítí, o jak moc koncentrované potraviny se jedná a samo usoudí, že víc živin už nepotřebuje. Po takovémto salátku se vždy cítím nabitá energií a vznáším se jako pírko.
Červené kysané zelí dá salátu ten pravý říz. Ale nezoufejte, pokud doma kysané zelí nemáte, můžete s klidem nahradit jakoukoliv kvašenou zeleninou. Domácí kysané zelí nedělám, kupuji ozkoušené a výborné Vysocké zelíčko (přísahám, že mi nikdo za tuto reklamu nedal kyblik zelí zdarma :)). Zásoba se ale rychle tenčí a já už budu také spoléhat pouze na vlastní krátce kvašenou zeleninu.
Další složkou je naklíčená čočka, kterou naklíčíme podle návodu zde. Pohanku stačí nechat přes moc namočenou ve vodě a propláchnout, ale samozřejmě naklíčená pohanka nám dá více. Pokud by měl někdo zájem, postup na klíčení pohanky jsem psala zde. No a pak už jen mrkev, rukola, pepř, citrón a pár kapek sójové omáčky.
Postup:
Mrkev oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Rukolu omyjte a nakrájejte na menší kusy. Zelí pokrájejte, aby nebyly jednotlivé kousky příliš dlouhé.
Přidejte naklíčenou čočku, pohanku, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, čerstvě namletý pepř a vše důkladně promíchejte.
Rozdělte do misek a posypte naklíčenými mungo fazolkami, vlašskými a kešu ořechy.
Podrobné info: