Ingredience: | |
pohanka | 200 g |
vlašské ořechy | 100 g |
banán | 1 ks |
voda / rostlinné mléko | 20 ml |
skořice | 1 lžička |
ostružiny | 150 g |
švestky | 200 g |
kokos | 60 g |
mleté lískové oříšky | 1 hrstka |
javorový sirup | 1 sklenička |
Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup.
Ostružiny mají vysoký obsah vitamínů a minerálu, převážně Vitamín C, který podporuje imunitu a pomáhá detoxikovat. Obsahují také kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík a železo. Rostlinná barviva obsažená v ostružinách posilují a regenerují cévy, posilují vazivo a chrání chrupavku. Mají antioxidační, protizánětlivé a prý i protirakovinné účinky. Ostružiny celkově zpomalují stárnutí organismu.
Švestky obsahují velké množství vlákniny, proto pozitivně působí na činnost střev (na zácpu). Jsou dobrým zdrojem draslíku. Působí také močopudně, díky tomu se z těla odstraňuje přebytečná voda a sůl. Pokud máme možnost, konzumujeme ostružiny a švestky v různých podobách po celý rok.
Pohanka je bezlepková pseudoobilovina. Je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy a křečové žíly. Také redukuje obsah cholesterolu v krvi. Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Ideální, pokud máme čas, je pohanku před použitím nechat naklíčit. Něco o klíčení zde.