Ingredience: | |
jablečné křížaly | 100 g |
rozinky | 140 g |
vlašské ořechy | 100 g |
slunečnicová semínka | 60 g |
chia semínka | 2 lžíce |
hřebíček | 5 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mletá skořice | 3 lžičky |
skořice | na obalení |
Letošní advent je u nás doma ve znamení zařizování, stěhování, nekonečného montování a natírání. Času na moje milované pečení vánočního cukroví tedy zbylo opravdu hodně málo. Vánoce bez cukroví jsou ale jako jesličky bez Ježíška, a tak jsem si řekla, že alespoň několik druhů udělat musím. Nejenom kvůli tomu, že milujeme sladké a každou příležitost k mlsání rádi využijeme, ale hlavně proto, že se u tvoření cukroví vždy skvěle odreaguju.
A protože milujeme raw dobroty a celkově nepečené cukroví patří k našim oblíbeným, nebyl zase takový problém něco vymyslet. Datlové kuličky a rafaelo jsou klasika, která samozřejmě nesmí chybět, chtěla jsem ale tentokrát vyzkoušet trošku jiné chutě. V zásobě jsem našla plnou krabici křížal, které jsme sušili na podzim, a hned mi bylo jasné, co s nimi.
V kombinaci s vlašskými oříšky, rozinkami a hřebíčkem vznikne takový malý koncentrovaný jablečný koláč. A to je vám taková dobrota, že se musíte opravdu krotit, abyste vše nesnědli na posezení.
Nejprve si v mixeru rozmixujeme sušené ovoce, tedy křížaly a rozinky. Ve chvíli kdy začnou tvořit kompaktnější a lepkavější hmotu, přidejte vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Přisypejte chia semínka a ostatní koření, mletou skořici, vanilkový extrakt a hřebíček. Hřebíček jsem rozdrtila na prášek v hmoždíři.
Vše společně rozmixujeme do konzistence hutné pasty. Struktura je zcela ve vaší režii. Můžete směr rozmixovat zcela do hladka, já mám ale raději, když v kuličkách cítím kousky jednotlivých ingrediencí.
Z hotové hmoty tvoříme libovolně veliké kuličky a obalujeme v mleté skořici. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Podrobné info: