Ingredience: | |
jahody | 700 g |
rebarbora | 800 g |
cukr krystal | 1,2 kg |
voda | 200 ml |
Pektogel | 4 balíčky |
Je před námi víkend, a protože se blíží konec rebarborové sezóny, posílám jednoduchý a rychlý recept na rebarborovo-jahodový džem. Tento džem je moc dobrý nejen do perníku, dortů, rolád, ale i na palačinky, lívance, nebo jen tak do tvarohu pro děti. Miluji ho pro jeho „nakyslou“ chuť, kombinovanou s jahůdkama, prostě mňam! A nezapomeňte, sklizeň rebarbory, neboli reveně se provádí cca do konce června ( je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou...
Rebarboru oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme tak dlouho, aby se co nejvíce vody odpařilo. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem.
Jahody rozmačkáme (nemixovat!), přidáme do hrnce k rebarboře, a jakmile se vše začne vařit, po kouskách přidáváme 1 kg cukru. Do zbylých 200 g cukru zamícháme Pektogel, přidáme také do směsi a vaříme ještě 5 minut. Pozor! Nesmíme vařit moc dlouho, jahody totiž dlouhým vařením hnědnou. Ještě horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme.
Podrobné info: