Pažitka
Název:

Rebarborový koláč z drobenkového těsta s mákem a tvarohem


Rebarborový koláč z drobenkového těsta s mákem a tvarohem


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka250 g
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 balíčku
med2 lžíce
změklé máslo100 g
žloutek2 ks
ovesné vločky70 g
rebrbora500 g
med1 - 2 lžíce
citronová šťáva dle chuti
máslo5 plátků
Maková náplň:
mletý mák80 g
mléko120 ml
med1 lžíce
Tvarohová náplň:
polotučný tvaroh250 g
med2 lžíce
Postup přípravy:

Drobenkové koláče mám ráda. Mám několik receptů stálých, ale baví mě inspirovat se i novými. Dnes jsem jeden takový zkusila. Upravila jsem si jej dle svých požadavků (v podstatě tedy zůstaly jen základní suroviny) a hlavně zvolila trochu netradiční náplň, ale zkouška stála za to. Nezvyklá kombinace tvarohu, máku a rebarbory daly koláči zcela novou a pro mě hlavně velmi příjemnou chuť.

Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kousky a vložíme do rendlíku, kde ji zakápneme citronovou šťávou a dle chuti osladíme 1-2 lžícemi medu. Provaříme. Poté odstavíme a necháme zchladnout.

Poté si připravíme makovou a tvarohovou náplň do koláče. Makovou náplň připravíme tak, že mák zalijeme v rendlíku mlékem a podle chuti dosladíme a asi 2 minuty povařte. Pak jej odstavíme a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s medem a prošleháme.

Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy a rukama nebo robotem z nich vypracujte drobenkové těsto. Dno koláčové formy pokryjte tak třemi čtvrtinami drobenkového těsta. Pak přidejte mák, rebarboru a tvaroh.

Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s ovesnými vločkami. Na úplný vrch koláče dejte ještě tak 4-5 plátků másla a můžeme pokapat medem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40–45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno