Ingredience: | |
mleté maso (mix vepřové a hovězí) | 500 g |
středně velká cuketa | 1 ks |
středně velký lilek | 1 ks |
větší brambory | 3 ks |
sekaná rajčata | 1 konzerva |
rajčatová passata | 1 hrnek |
slunečnicový olej | na smažení |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 - 3 stroužky |
mletý hřebíček | 1/2 lžičky |
mletá skořice | 1 lžička |
cukr krupice | 1 lžička |
tymián | 2 lžíce |
čerstvá petrželka | hrst |
čerstvá bazalka | hrst |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
máslo | 100 g |
hladká mouka | 100 g |
mléko | 700 ml |
strouhaný parmazán | 100 g |
žloutky | 3 ks |
strouhaný muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
strouhaný parmazán na posypání | 50 g |
Vy všichni, kteří mne znáte trochu více a osobněji víte, že jsem velkým milovníkem Řecka, protože jsem tam nějaký čas pobývala a pracovala. A protože mám velmi ráda středozemní kuchyni, bylo téměř nemožné, abych si nezamilovala konkrétně i tu řeckou. Receptů na řecká jídla je na mém blogu pomálu a tak jsem si řekla, že bych to měla trochu změnit a o moje nejzamilovanější jídla se s vámi podělit. Ne že bych každý víkend doma vyvářela řecké dobrůtky, ale je pár stálic, které vařím často a k tomu ještě občas vyzkouším něco nového, co jsem ochutnala třeba pouze v taverně. Takže ode mne v budoucnu určitě nějaké další řecké recepty čekejte. Dnes mám pro vás musaku, jedno z nejznámějších jídel řecké kuchyně. Jedná ve zkratce o zapečenou zeleninu a maso a je to prostě lahůdka. Musím se přiznat, že jsem teď musaku dělala asi po roce a hned jak jsem ji zase ochutnala, tak mi bylo jasné, že jí prostě musím vařit častěji. Nebudu vám nic nalhávat, jedná se o trochu pracnější záležitost- Prostě chvíli trvá, než se vše nachystá a může skládat do pekáče. Udělejte to ale jako já a uvařte si jídla více porcí, protože 4 nebo 8 porcí se dělají skoro stejně dlouho, že jo. Musaka navíc v klidu vydrží několik dní v lednici a ještě se proleží, takže se jí pak můžete vzít i na oběd do práce. Nebo jednoduše pohostěte na nedělní oběd širší rodinu. Tohle jídlo je opravdu vděčné a tak se nebojte delší přípravy, protože se vám to určitě vrátí na chuti.
Teď je to pravé počasí vychutnat si musaku někde na terase. Pak už jen stačí zavřít oči a představovat si, že jste v řecké taverně na břehu moře.
Cukety a lilky nakrájíme na cca 0,5 silné plátky, dáme na pracovní plochu, posolíme a necháme tzv. vyplakat - tedy uvolnit ze zeleniny vodu. Orosené lilky a cukety pak osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Ve velké pánvi rozehřejeme větší množství oleje a kolečka zeleniny smažíme dozlatova. Odkládáme opět na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka (nesmažíme).
Jako další krok připravíme masovou směs. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme česnek společně s tymiánem a cukrem a počkáme pár minut, než cukr zkaramelizuje. Poté přidáme do pánve maso a pomocí dvou dřevěných vidliček maso promícháváme tak, až se postupně rozmělní na malé kousky a maso bude osmahnuté dozlatova. Dále přilijeme rajčata a passatu a vaříme cca 10 minut, dokud se omáčka trochu nezredukuje. Osolíme, opepříme a stáhneme z plamene. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a bazalku.
Jako poslední si připravíme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo a metličkou do něj zamícháme mouku, dokud se do ní máslo nevsákne. Postupně, v několika dávkách, za soustavného míchání přiléváme mléko, dokud nevznikne hustý bešamel. Krátce provaříme a okořeníme solí a muškátovým oříškem. Odstavíme z plamene a přimícháme sýr i žloutky.
Nyní už jen zbývá vše sestavit dohromady do pekáčku. Doporučuji pekáček o velikosti cca 25x30 cm. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme brambory, dále lilky a pak cukety. Každou vrstvu okořeníme solí a pepřem podle chuti. Do masové směsi přimícháme asi 3 lžíce bešamelu na zjemnění a maso rozprostřeme na zeleninu. Nakonec navrstvíme bešamel, posypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě na 180°C asi 40 minut. Upečenou musaku rozkrájíme na porce a servírujeme posypanou čerstvými bylinkami.
Podrobné info: