Pažitka
Název:

Red velvet cupcakes


Red velvet cupcakes


Ingredience:
polohrubá mouka250 g
holandské kakao2 a 1/2 lžíce
máslo o pokojové teplotě120 g
cukr krupice140 g
velké nebo 2 malé vejce1 ks
podmáslí250 ml
červené gelové potravinářské barvivo (pozor, nikoliv to klasické práškové, nepříjemně se podepisuje na chuti) dle potřeby
ocet1 lžička
kypřící prášek1 lžička
vanilkový extrakt1 lžička
Krém:
krémový sýr Philadelphia250 g
kvalitní smetana ke šlehání200 ml
moučkový cukr50 g
vanilkový extrakt1 lžička
Ingredience:
Postup přípravy:

Krásné červené bochánky s krémovou čepičkou jsem měla na svém pomyslném seznamu věcí, které chci zkusit :). 

Nadešel víkend, já si potřebovala provětrat hlavu a čekalo nás rodinné setkání, takže načasování na menší experiment bylo ideální :).

Postup:

Troubu předehřeji na 200 stupňů. Formu na muffiny vyskládám papírovými košíčky.

V míse navážím mouku s kakaem. V ručním šlehači promíchám podmáslí s červeným barvivem (barvivo jsem přidávala, dokud jsem nebyla spokojena s odstínem, takže použité množství je individuální).

Máslo s cukrem utřu do světlé pěny a spojím s prošlehanými vejci. Postupně do této hmoty přidávám střídavě po trochách suchou směs a podmáslí a vše zapracuji dohromady ručním šlehačem.

V hrníčku smíchám ocet s kypřícím práškem a přidám do těsta.

Těstem naplním košíčky a peču na 180 stupňů 20 minut. 5 minut nechám v troubě dojít.

Krém:

Smíchám moučkový cukr s krémovým sýrem a vanilkovým extraktem. V jiné nádobě vyšlehám smetanu a spojím s předešlými ingrediencemi. Nechám vychladit. Pokud by konzistence by byla řidší, může se použít ztužovadlo, ale s mírou, abyste nedopadli jako já, kdy krém nebyl ideálně hladký.

Zdobení: Já zdobila dvěma způsoby, buď pouze bílým krémem a doplnila jsem čepičku jedlými perličkami, a nebo krémem s dvojbarevným efektem – ten jsem vytvořila tak, že jsem část krému obarvila barvivem a půlku vnitřku zdobicího kornoutu jsem jím vymazala a pak naplnila klasicky krémem bílým. Čepičku jsem doplnila cukrovými srdíčky.

Závěrem: Těsto je hezky vláčné a trochu mazlavé. Není vysušené, nedrolí se, což je velké plus :). Krém je lehký, díky vanilkovému extraktu u mě povýšil a není tak hutný a přeslazený, jako bývá buttercream. Recept mě příjemně potěšil, určitě doporučuji! :)

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno