polohrubá mouka | 250 g |
holandské kakao | 2 a 1/2 lžíce |
máslo o pokojové teplotě | 120 g |
cukr krupice | 140 g |
velké nebo 2 malé vejce | 1 ks |
podmáslí | 250 ml |
červené gelové potravinářské barvivo (pozor, nikoliv to klasické práškové, nepříjemně se podepisuje na chuti) | dle potřeby |
ocet | 1 lžička |
kypřící prášek | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Krém: | |
krémový sýr Philadelphia | 250 g |
kvalitní smetana ke šlehání | 200 ml |
moučkový cukr | 50 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Ingredience: |
Krásné červené bochánky s krémovou čepičkou jsem měla na svém pomyslném seznamu věcí, které chci zkusit :).
Nadešel víkend, já si potřebovala provětrat hlavu a čekalo nás rodinné setkání, takže načasování na menší experiment bylo ideální :).
Postup:
Troubu předehřeji na 200 stupňů. Formu na muffiny vyskládám papírovými košíčky.
V míse navážím mouku s kakaem. V ručním šlehači promíchám podmáslí s červeným barvivem (barvivo jsem přidávala, dokud jsem nebyla spokojena s odstínem, takže použité množství je individuální).
Máslo s cukrem utřu do světlé pěny a spojím s prošlehanými vejci. Postupně do této hmoty přidávám střídavě po trochách suchou směs a podmáslí a vše zapracuji dohromady ručním šlehačem.
V hrníčku smíchám ocet s kypřícím práškem a přidám do těsta.
Těstem naplním košíčky a peču na 180 stupňů 20 minut. 5 minut nechám v troubě dojít.
Krém:
Smíchám moučkový cukr s krémovým sýrem a vanilkovým extraktem. V jiné nádobě vyšlehám smetanu a spojím s předešlými ingrediencemi. Nechám vychladit. Pokud by konzistence by byla řidší, může se použít ztužovadlo, ale s mírou, abyste nedopadli jako já, kdy krém nebyl ideálně hladký.
Zdobení: Já zdobila dvěma způsoby, buď pouze bílým krémem a doplnila jsem čepičku jedlými perličkami, a nebo krémem s dvojbarevným efektem – ten jsem vytvořila tak, že jsem část krému obarvila barvivem a půlku vnitřku zdobicího kornoutu jsem jím vymazala a pak naplnila klasicky krémem bílým. Čepičku jsem doplnila cukrovými srdíčky.
Závěrem: Těsto je hezky vláčné a trochu mazlavé. Není vysušené, nedrolí se, což je velké plus :). Krém je lehký, díky vanilkovému extraktu u mě povýšil a není tak hutný a přeslazený, jako bývá buttercream. Recept mě příjemně potěšil, určitě doporučuji! :)
Podrobné info: