Ingredience: | |
cibule | 2 ks |
Ghí | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
černá hořčičná semínka | 1 lžička |
kari lístky | cca 10 ks |
kuličky koriandru | 1 lžička |
římský kmín | 1 lžička |
středně velké červené řepy | 3 ks |
mletý korinadr | 2 lžičky |
curry mild | 2 lžičky |
chilli | 1/4 - 1/2 lžičky |
asafoetida neboli hing | špetka |
voda na poldévání | cca 500 ml |
uvařená cizrna | cca 300 g |
čerstvé lístky koriandru nebo hladkolisté petrželky | dle chuti |
Včera bylo smoothie, ze známé účinné trojkombinace řepa-jablko-mrkev, návod ZDE. O víkendu byla chuť na Indii a uvařila jsem variaci na Curry zase s červenou řepou. Mám teď slabší játra, což se u mě hned projevuje vyrážkou nebo osypáním a pálením nebo až škrábáním očí. Takže jsem o víkendu jela hodně řepu a po dvou dnech problémy už ustupují! Osvědčila se mi také černá ředkev, šťáva z kysaného zelí i to zelí samotné. Nasadila jsem ještě kůru z kopřivového čaje a bude zase líp. Jsem celkem extrémní atopik už od malinka a dalo by se říct, že to mám už díky vege a omezení mléka, bílého cukru, bílé mouky a zařazení fermentovaných a spíše sezónních potravin, hodně pod kontrolou. Můžu normálně fungovat. Po Vánocích se o mě ale ekzém často pokouší. Leden bývá pro mě kritický. Už dávno nejsem ale ve stavu, zralá tak akorát na injekci a spousty kortikoidů ve formě mastiček. Chtělo by to ale pořádný detox, a takyže se na něj jara chystám. Cítím silnou potřebu. Precizní yogínský detox jater a trávení, který jsem poprvé praktikovala sama před 6 - 7 lety a po pár letech se ho naučila provádět důkladněji a současně i pohodlněji od mých učitelů.
Nepoužívám cibulové pyré ani speciální dál (umleté směsi koření s loupanou půlenou luštěninou) jako Indové. Dělám si to po svém, takže začneme na cibulce jako po česku. Přidáme k ní do rozpáleného tuku hořčičné semínko, koriandr a římský kmín. Když začnou prskat, vložíme na kostičky nakrájenou červenou řepu, zasypeme mletým koriandrem, curry, chilli a asafoetidou, dusíme do změknutí a postupně přitom podléváme! Na závěr vmícháme uvařenou cizrnu a podáváme ideálně s kvalitní rýží basmati.
Podrobné info: