Ingredience: | |
střední řepa | 4 ks |
kozí jogurt | 250 g |
kozí žervé | 100 g |
olivový olej + na zakápnutí | 1 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
polámané vlašské ořechy | 6 lžic |
rukola | 150 g |
Můj vyhlášený řepový salát už asi znáte, ale co takhle pomazánka? Je to hodně podobné, až na to, že do pomazánky patří kozí žervé, které tomu dodá úplně jiný rozměr.
Tak, až budete chystat nějakou hostinu či jen svačinu do práce, tak si na tento recept vzpomeňte. A nebo i na ten salát. Recept zde.
Nejlépe den předem (abychom ji stihli vychladit) si zabalíme neoloupanou řepu do alobalu. Vložíme ji do pekáče a pečeme na 180 stupňů cca 90 minut.
Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Chuť se ale trochu vyvaří a tak není tak dobrá, jako ta pečená.
Hotová je tehdy, když se do ní lehce ztuha zapíchne vidlička.
Když je řepa hotová, tak ji dáme vychladit. Nejlépe přes noc, aby byla opravdu důkladně vychlazená.
Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky.
Přidáme bílý jogurt a žervé.
Dále přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, ořechy, sůl i pepř a důkladně promícháme.
Podáváme na plátu chleba ozdobené rukolou.
Podrobné info: