Pažitka
Název:

Ricottové lívanečky s javorovým sirupem a mascarpone


Ricottové lívanečky s javorovým sirupem a mascarpone


Ingredience:
hladká mouka112 g
cukr50 g
vejce2 ks
podmáslí160 ml
ricotta100 g
mletá skořice špetka
kypřící prášek1 lžička
Dozdobení:
mascarpone dle potřeby
šťáva z citronu dle chuti
moučkový cukr1 lžíce
vlašské ořechy dle chuti
javorový sirup dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Jak by řekla moje maminka: „Ať se děje, co se děje, jíst se musí!“ (a potěšit své čtenáře také, dodala bych já:). Pocuchané nervy si říkají o uklidnění pomocí sacharidové bomby, tak hurá do toho! Přináším vám jednoduchý a rychlý recept s maximálním chuťovým požitkem. Doufám, že uspokojí vaše mlsné jazýčky stejně jako ty moje.

Jako první začnu s přípravou prvků na dozdobení. Ořechy namelu nahrubo a dám je do mističky na posypání. V misce ušlehám mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou. Tu přidávám podle chuti a také konzistence. Krém by neměl být řídký. Hmotu dám do ledničky, kde setrvá do podávání.

Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Bílky vyšlehám do pevného a nadýchaného sněhu. V jiné míse spojím hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, žloutky a podmáslí v hladké těsto. Do něj opatrně a důkladně vmíchám bílky a po nich také ricottu.

Pánev lehce vytřu olejem (nemám ráda, když se věci v oleji „topí“) a roztopím ji. Sběračkou nalévám těsta tolik, abych byla spokojená s velikostí lívanců (mám raději menší). Když spodní okraj lehce zlátne, lívanec opatrně otočím na druhou stranu. Hotový přendám na talíř.

Když člověk dělá více porcí a chce vše podávat najednou, je dobré si předehřát troubu na příjemnou teplotu a dát tam talíř s lívanci, které jsou již hotové a postupně je doplňovat. Tak se nemusíte bát, že budete podávat lívance studené jak psí čumák :).

Lívance dám na talíř. Ozdobím drcenými oříšky, krémem a javorovým sirupem dle chuti. Nejsem zrovna dobrá aranžérka jídla. Vždycky se snažím, aby to na talíři „vypadalo“, ale kolikrát se nezadaří :).

Děkuji také svému příteli za úžasné fotky :)! (Uplatila jsem ho lívanci :D)

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno