hladká mouka | 112 g |
cukr | 50 g |
vejce | 2 ks |
podmáslí | 160 ml |
ricotta | 100 g |
mletá skořice | špetka |
kypřící prášek | 1 lžička |
Dozdobení: | |
mascarpone | dle potřeby |
šťáva z citronu | dle chuti |
moučkový cukr | 1 lžíce |
vlašské ořechy | dle chuti |
javorový sirup | dle chuti |
Ingredience: |
Jak by řekla moje maminka: „Ať se děje, co se děje, jíst se musí!“ (a potěšit své čtenáře také, dodala bych já:). Pocuchané nervy si říkají o uklidnění pomocí sacharidové bomby, tak hurá do toho! Přináším vám jednoduchý a rychlý recept s maximálním chuťovým požitkem. Doufám, že uspokojí vaše mlsné jazýčky stejně jako ty moje.
Jako první začnu s přípravou prvků na dozdobení. Ořechy namelu nahrubo a dám je do mističky na posypání. V misce ušlehám mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou. Tu přidávám podle chuti a také konzistence. Krém by neměl být řídký. Hmotu dám do ledničky, kde setrvá do podávání.
Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Bílky vyšlehám do pevného a nadýchaného sněhu. V jiné míse spojím hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, žloutky a podmáslí v hladké těsto. Do něj opatrně a důkladně vmíchám bílky a po nich také ricottu.
Pánev lehce vytřu olejem (nemám ráda, když se věci v oleji „topí“) a roztopím ji. Sběračkou nalévám těsta tolik, abych byla spokojená s velikostí lívanců (mám raději menší). Když spodní okraj lehce zlátne, lívanec opatrně otočím na druhou stranu. Hotový přendám na talíř.
Když člověk dělá více porcí a chce vše podávat najednou, je dobré si předehřát troubu na příjemnou teplotu a dát tam talíř s lívanci, které jsou již hotové a postupně je doplňovat. Tak se nemusíte bát, že budete podávat lívance studené jak psí čumák :).
Lívance dám na talíř. Ozdobím drcenými oříšky, krémem a javorovým sirupem dle chuti. Nejsem zrovna dobrá aranžérka jídla. Vždycky se snažím, aby to na talíři „vypadalo“, ale kolikrát se nezadaří :).
Děkuji také svému příteli za úžasné fotky :)! (Uplatila jsem ho lívanci :D)
Podrobné info: