Ingredience: | |
cherry rajčata | cca 10 - 15 ks |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
balzamico ocet | dle chuti |
třtinový cukr | dle chuti |
máslo do lívanečků | 30 g |
vejce - žloutky a bílky zvlášť | 3 ks |
hladká mouka | 50 g |
strouhaný parmazán + 50g navíc do ricottové směsi | 50 g |
máslo | kousek |
čerstvá bazalka | dle chuti |
čerstvá petrželka | dle chuti |
ricotta na lívanečky | 350 g |
ricotta zvlášť | cca 100 g |
Tenhle recept může dost dobře fungovat jako předkrm nebo i lehčí hlavní chod, hned jak jsem ho uviděla v Albert magazínu bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. Trochu bylo potřeba recept doladit, aby byl absolutně skvělý. Nyní tedy mohu s čistým svědomím doporučit a hlavně garantovat, že na těchto lívanečkách budete doslova závislí.
Nejprve si připravíme pečená cherry rajčata. Do malého pekáčku naskládáme rajčátka, lehce zakapeme olivovým olejem, jemně osolíme a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 13 minut. Poté rajčata vyndáme, lehce zakápneme balzamikovým octem, posypeme cca 1 lžící třtinového cukru, promícháme a dáme ještě na 3 minuty zkaramelizovat pod nízký gril do trouby.
Mezitím smícháme 50 g ricotty se stejným množstvím strouhaného parmazánu, ochutíme trochou pepře, solí a nasekanou bazalkou. Vše umixujeme, tím pádem dostaneme hustou hladkou směs s lehoučkým nádechem do zelena díky čerstvé bazalce. Touto směsí poté budeme zdobit hotové lívanečky.
Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s ricottou, moukou a rozpuštěným máslem. Důkladně promícháme. Přidáme nasekané bylinky - petrželku i bazalku, strouhaný parmazán (50g) a lehce vmícháme sníh. Pečeme na pánvi s kousíčkem rozpuštěného másla, malé lívanečky dozlatova z obou stran.
Podáváme s trochou sýrovo-bazalkové ricotty ozdobené pečenými rajčaty.
Dobrou chuť.
Podrobné info: