Pažitka
Název:

Ricottové noky s rajčatovou omáčkou


Ricottové noky s rajčatovou omáčkou


Ingredience:
Gnocchi:
ricota250 g
polohrubá mouka + na podsypání130 - 150 g
celé vejce1 ks
máslo na osmažení kousek
Rajčatová omáčka:
loupaná rajčata1 plechovka (400g)
rajčatová passata1 balení (700g)
řapíkatý celer1 stonek
jarní cibulka2 ks
česnek2 stroužky
cukr1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano) dle chuti
olivový olej na vaření dle potřeby
Bazalkové pesto:
čerstvá bazalka hrst
extra panenský olivový olej dle potřeby
česnek2 stroužky
Na dokončení:
sýr Parmigiano Reggiano dle chuti
Postup přípravy:

Domácí gnocchi jsou v Itálii tradičním pokrmem na nedělní oběd, jen v okolí Říma jsou gnocchi klasickým čtvrtečním pokrmem. Klasické gnocchi se připravují z bramborového těsta. My máme pro Vás zajímavou obměnu, recept na lahodné gnocchi z ricotty. Jsou mimořádně jemné. Osmažené na másle a ponořené do rajčatové omáčky s kapkou čerstvého bazalkového pesta jsou delikátním pokrmem. Příprava je rychlá a jednoduchá. 

Začněte omáčkou:
Rajčata vyklepněte z plechovky do misky a zlehka je rozmixujte ponorným tyčovým mixerem. Nakrájejte cibulku a řapíkatý celer na drobno. Česnek prolisujte v lisu na česnek. Ve větším hrnci rozehřejte 3 polévkové lžíce olivového oleje a jen velmi krátce osmahněte cibulku, řapíkatý celer a přidejte česnek a koření. Vše zalijte passatou a rajčaty. Promíchejte, přidejte lžičku cukru a podlijte troškou vody. Zmírněte teplotu a nechte pobublávat cca 10 minut. Hotovou omáčku odstavte stranou.

Pokračujte přípravou pesta:
Naše pesto je zjednodušenou verzí pravého pesta ale pro závěrečné dochucení pokrmu poslouží znamenitě.

Prolisujte dva stroužky česneku. Do vysoké nádoby vložte hrst bazalkových lístků, zalijte dostatečně olivovým olejem a rozmixujte, přidejte prolisovaný česnek a znovu lehce pomixujte. Ochuťte solí, zamíchejte a ochutnejte. Můžete také přidat trošku strouhaného parmigiana v tom případě pesto nesolte.  Pokud jste s výsledkem spokojeni odložte pesto stranou a jde se na přípravu noků.

Gnocchi příprava :
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ricottu nechte okapat na cedníku a poté ji přendejte do větší mísy. Rozklepněte celé vejce a přidejte k ricottě a promíchejte. Postupně přisypávejte mouku. Míchejte do té doby, než vznikne měkké nelepivé těsto. Vál si posypte moukou. Z těsta vytvořte kouli, kterou si rozdělte na 3 stejné kusy. Z každého kusu vyválejte váleček, který pomocí příborového nože krájejte na menší nočky. Nočky si odkládejte na pomoučněný talíř. Jakmile se voda vaří, vložte do ní Gnocchi. Jakmile vyplavou, vylovte je drátěnou naběračkou a nechte okapat. Rozehřejte na pánvi kousek másla a Gnocchi na něm opečte do zlatova.

Pokud byste Gnocchi připravovali z dvojité dávky, vařte je na dvakrát.

Servírování:
Ohřejte omáčku a nalijte porci do hlubšího talíře, nandejte na ní porcí noků, zakapejte bazalkovým pestem, posypte troškou strouhaného sýra a ozdobte lístky bazalky.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno