Název:Rilletes
Ingredience:
Ingredience: |
vepřový bok bez kosti | 1 kg |
vílé víno | 150 ml |
sůl | 15 g |
rozmarýn | snítka |
tymián | snítka |
barevný pepř | na ozdobu |
Postup přípravy:Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle "mastniska" stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem - myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila.
Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli - já jsem krájela na cca 2x2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na
sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe - já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak čtyři. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu.
Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno