Pažitka
Název:

Rillettes


Rillettes


Ingredience:
Ingredience:
syrové sádlo0,5 kg
vepřový bůček0,85 kg
vepřová plec0,25 kg
vepřová krkovice0,25 kg
voda0,75 l
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Rillettes je stručně řečeno pečené maso v sádle. 

Je to naprostá kalorická bomba, která určitě potěší především muže. Rillettes musíte dělat s trpělivostí a láskou, neboť se tato pochoutka připravuje celých 7 hodin. Výsledek za to každopádně stojí! Rillettes určitě oceníte po bujarém večírku, jako skvělý vyprošťovák. 

Nejdříve nakrájejte syrové sádlo na menší kostky. Do rozpáleného hrnce vhoďte kostky sádla a za občasného míchání jej vyškvařte. Mezitím nakrájejte na větší kostky bůček, plec i krkovici. Až bude sádlo vyškvařené, přihoďte do hrnce všechno maso a zprudka ho osmahněte. Poté do hrnce přidejte vodu, ztlumte plamen, přikryjte hrnec pokličkou a hodinu maso nechte dusit. Během dušení maso sem tam zkontrolujte, zda se nepřipaluje nebo zda se nedusí moc zprudka. Mezitím, co se maso bude dusit, předehřejte troubu na 150 stupňů. Po hodině dušení přendejte celý obsah hrnce do pekáče, přikryjte ho poklicí a dejte jej do trouby. V troubě se maso bude péct 6 hodin na 150 stupňů. V průběhu maso samozřejmě kontrolujte, zda se v pekáči nepřipaluje, pokud ano, přilijte trochu vody. Po třech hodinách pečení směs promíchejte a přidejte lžíci soli. Po 6 hodinách pečení, pekáč vytáhněte. Téměř všechen výpek naběračkou přendejte do mísy. V pekáči by mělo zůstat jen maso. Vezměte si šťouchadlo a maso jím rozšťouchejte. Poté ho ještě můžete rozmělnit vidličkou, až vám vznikne rozdrcená směs masa. Maso v téhle chvíli osolte a opepřete podle vlastní chuti. Rozmělněné maso přendejte do zavařovaček a zalijte ho vypečeným sádlem. Naplněné zavařovačky dejte do lednice, aby maso v sádle zatuhlo. Podávejte s čerstvým chlebem a cibulí.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno