Ingredience: | |
krkovice | 750 g |
vepřová plec | 750 g |
libovější bůček | 500 g |
vepřové sádlo | 1 kg |
sůl | 20 - 25 g |
bílé suché víno | 2 dcl |
mletý pepř | dle chuti |
Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů.
1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 2×2 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Pokud máme na sádle i kůži, vhodíme ji ke škvarkům. Až nám škvarky zezlátnou, přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).
2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).
3) Sádlo odebereme do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.
Podrobné info: