Ingredience: | |
přírodní Šmakoun | 50 g |
mořská sůl | 1,5 lžičky |
voda | dle potřeby |
Salát: | |
keříková rajčata | 4 ks |
římský salát | 5 listů |
umeocet | dle chuti |
Jestli mi při bezmléčné dietě něco chybělo, byl to Balkánský sýr.
Nevím, kde se mi ty nápady v hlavě berou, ale napadlo mě jej naložit do solného roztoku a vyzkoušet takto připraveného šmakouna do salátu a je téměř k nerozeznání od Balkánského sýra.
Zkoušela jsem tuto kombinaci i s tofu, ale prostě tam cítím nějakou pachuť nebo je to tím, že mě tofu prostě neoslovilo.
Výhodou šmakouna je, že rozhodně nepřiberete ani gram.
Saláty miluji a rozhodně si budu dopřávat takovou dobrotu častěji.
Příprava je velmi jednoduchá, den předem dáme kolečko přírodního šmakouna do nálevu, který si připravíme z vody a soli, důkladně promícháme a celý plátek do nálevu ponoříme, musí být celý pod vodu, vložíme do lednice.
Druhý den již použijeme do oblíbené variace zeleniny.
Já zvolila římský salát, který nám hojně roste ve skleníku a čerstvě dovezená keříková rajčátka, které již mají úžasnou chuť. Na domácí si ještě chvíli musíme počkat.
Listy římského salátu omyjeme, natrháme, přidáme omytá nakrájená rajčata, zakapeme umeoctem, navrch najemno nastrouháme šmakouna, kterého jsme si vyndali z nálevu, před konzumací zamícháme do směsi salátu.
Podrobné info: