máslo | 200 g |
extra panenský olivový olej | 100 ml |
menší cibule | 1 ks |
rýže vhodné na risotto (Carnaroli) | 500 g |
suché bílé víno | 200 ml |
parmazán, grana padano nebo gran moravia | dle chuti |
mořská sůl | špetka |
zeleninový vývar | 1 l |
sušené houby | 60 g |
nasekaná petrželová nať | hrstka |
Ingredience: |
Houby patří jak k pozdnímu létu, tak i k podzimu.
Tento recept je italskou klasikou. Recept tedy není můj vymyšlený. U takových tradičních receptů ani moc nejde vymýšlet něco nového. Risotto vás překvapí dokonale vyváženou a jemnou chutí. Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, je to velmi vydatné, syté a kalorické jídlo, takže doporučuji servírovat střídmé porce. Pak by se vám totiž mohlo stát, to co mně - budete zasycení až do druhého dne. =D I když u takové dobroty není vůbec lehké přestat jíst. =)
Houby namočte na 30 minut do vlažné vody. V rozehřáté hluboké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte je do pánve a orestujte ji. Poté přisypte rýži a promíchejte. Přilijte houby i s vodou, ve které se máčely, vývar a víno. Takto duste rýži na středním plameni až do změknutí. Pokud se vám bude voda rychle odpařovat, přilijte vývar nebo vodu. Až bude rýže téměř hotová risotto osolte. Rýže by neměla být rozvařená, ale takzvaně al dente. Až ucítíte, že risotto je skoro hotové, dejte pánev pryč z plotny, rýže ještě dojde. Do hotového risotta přidejte ještě pár plátků másla na zjemnění. Podávejte posypané nasekanou petrželovou natí s hoblinami sýru.
Podrobné info: