Pažitka
Název:

Risotto con funghi


Risotto con funghi


Ingredience:
máslo200 g
extra panenský olivový olej100 ml
menší cibule1 ks
rýže vhodné na risotto (Carnaroli)500 g
suché bílé víno200 ml
parmazán, grana padano nebo gran moravia dle chuti
mořská sůl špetka
zeleninový vývar1 l
sušené houby60 g
nasekaná petrželová nať hrstka
Ingredience:
Postup přípravy:

Houby patří jak k pozdnímu létu, tak i k podzimu. 

Tento recept je italskou klasikou. Recept tedy není můj vymyšlený. U takových tradičních receptů ani moc nejde vymýšlet něco nového. Risotto vás překvapí dokonale vyváženou a jemnou chutí. Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, je to velmi vydatné, syté a kalorické jídlo, takže doporučuji servírovat střídmé porce. Pak by se vám totiž mohlo stát, to co mně - budete zasycení až do druhého dne. =D I když u takové dobroty není vůbec lehké přestat jíst. =)

Houby namočte na 30 minut do vlažné vody. V rozehřáté hluboké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte je do pánve a orestujte ji. Poté přisypte rýži a promíchejte. Přilijte houby i s vodou, ve které se máčely, vývar a víno. Takto duste rýži na středním plameni až do změknutí. Pokud se vám bude voda rychle odpařovat, přilijte vývar nebo vodu. Až bude rýže téměř hotová risotto osolte. Rýže by neměla být rozvařená, ale takzvaně al dente. Až ucítíte, že risotto je skoro hotové, dejte pánev pryč z plotny, rýže ještě dojde. Do hotového risotta přidejte ještě pár plátků másla na zjemnění. Podávejte posypané nasekanou petrželovou natí s hoblinami sýru.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno