Ingredience: | |
rýže Arborio | 400 g |
střední červená cibule | 1 ks |
menší červená řepa | 2 - 3 ks |
červené suché víno | 1 dcl |
zeleninový vývar | cca 1 l |
tymián (nebo 2-3 lžičky sušeného) | 4 - 5 snítek |
parmazán | 50 g |
máslo | 1 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Vedle dýně je klasickou podzimní zeleninou i červená řepa. Tyto dvě suroviny jsou si v možnostech jejich využití v kuchyni vlastně docela dost podobné. Proto jsem se rozhodla využít červenou řepu při přípravě oblíbeného risotta. Výhodou je, že v tomto receptů můžete použít řepu syrovou a nemusíte se zdržovat jejích předvařením. Výsledná chuť risotta ve spojení řepy, parmazánu a tymiánu je skvělá.
Ve vyšším kastrolu nebo pánvi si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou červenou cibuli a poté k ní přidáme nastrouhanou červenou řepu (na hrubém struhadle a syrovou). Chvíli orestujeme a přidáme rýži, vše promícháme a to tak, aby se každé zrníčko rýže obalilo směsí cibule a řepy. Podlijeme vínem a na mírném plameni necháme postupně vyvařit. Jakmile nám z vína už prakticky nic nezbude, tak směs podlijeme vývarem, ale jen tak, aby byla rýže lehce ponořena a jako u každého správného risotta vývar během vaření doplňujeme. Přidáme tymián (pokud použijeme ten sušený, jinak bychom čerstvý přidávali až ke konci vaření). Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 - 20 minut, a to do změknutí rýže. Ke konci vaření pak do risotta vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a lžíci zchladlého másla a pořádně promícháme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí nebo pepřem.
Podrobné info: