Ingredience: | |
řízky dle chuti na maso | 4 ks |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Těstíčko: | |
nastrouhaný tvrdý sýr | 150 g |
vejce | 2 ks |
majonéza | 2 lžičky |
dijónská hořčice | 1 lžička |
solamyl | 2 pol. lžičky |
česnek | 3 stroužky |
cibule | 1/2 ks |
mletá paprika | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
čerstvý libeček | 1 hrstička |
Řízky, řízky, řízky ... kdo by je nemiloval. Moje děti kupříkladu měly období, kdy nejedly žádné maso, jenom v polévce a pak řízky. Na otázku, proč jí řízky a ne jiné maso, mi bylo odpovězeno, že řízek je řízek a ne maso ... no aspoň teda nějakým způsobem jsem do nich kus flákoty dostala.
Maso klasicky naklepeme, osolíme a opepříme.
V misce promícháme důkladně nastrouhaný sýr s vejci, solamylem, hořčicí, majonézou, najemno nakrájenou cibulí, rozdrceným česnekem, osolíme a okořeníme paprikou.
Do této směsi naložíme řízky, pořádně na ně směs navršíme a necháme alespoň hodinu odpočívat.
Pak řízky pozvolna smažíme na oleji, směs z misky lžící nabíráme a před obrácením na řízky ještě rozetřeme.
Smažíme dozlatova a opravdu pozvolna.
Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami.
Podáváme s lehkým braborovým salátem.