Pažitka
Název:

Rohlíky z kvásku

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bez palmového oleje, bez sóji, bez cukru


Rohlíky z kvásku


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná pšeničná mouka500 g
vlažná voda250 ml
řepkový olej80 g
rýžový sirup15 g
sůl1 lžička
kvalitní aktivovaný kvásek2 lžíce
Postup přípravy:

Krásný den, dnes mám pro vás další recept na kváskové pečivo - tentokrát na klasické rohlíky. Bílé rohlíky nekupujem už roky, občas si ale koupíme celozrnné, ale přišlo mi, že už to poslední dobou není ono, že je to jen obarvený a ochucený polystyren a narazit na poctivý rohlík je umění. A navíc mě nebaví si v každém novém obchodě pořád vyžádávat složení a zkoumat co je a co není veganské. No Stellince vždy když jsem v Brně kupuji kváskové rohlíky od Staňky Elšíkové, které jsou výborné, ale přeci jen (za kvalitu se platí) celkem drahé - jeden rohlík stojí 12 Kč a když z něj Stella 3/4 hodí pejskovi, tak je to celkem drahá svačina. Tak jsem se rozhodla vyzkoušet upéct kváskové rohlíky doma. Metoda pokus - omyl je má nejoblíbenější a musím říct, že napoprvé se mi povedly opravdu dobré, nadýchané, měkoučké.

200 g mouky promíchejte s kváskem a 150 ml vlažné vody. Vypracujte těstíčko, které bude hustější než těsto na lívance, ale nesmí být tuhé. Přikryjte utěrkou a nechte přes noc (12 hodin) aktivovat při pokojové teplotě.

Poté do směsi přidejte zbytek surovin kromě oleje a promíchejte. Olej zapracujte nakonec a ideálně ručně. Trvá to asi 5 minut, následně se olej do těsta zapracuje a výsledkem je tvárné, gumové těsto, které opět zakryjte a nechte kynout další 2 - 3 hodiny. Ideálně dejte těsto kynout ke krbu nebo do trouby, kterou zapnete na 50°C a necháte trošičku pootevřená dvířka.

Po 3 hodinách těsto rozdělte na 12 dílů a každý díl rozválejte na trojúhelník. Z každého trojúhelníku srolujte rohlík - od nejširšího po nejužší cíp. Rohlíček lehce zahněte a položte na pečícím papírem vyložený plech. 

Jakmile budete mít všechny rohlíky na plechu, opět dejte kynout na teplé místo tak na 2 - 3 hodiny. 

Poté předehřejte troubu na 200°C a rohlíčky upečte dozlatova. Já peču 5 minut na dolní a horní ohřev a poté 7 minut na dolní ohřev se zapnutým větrákem. 

Upečené rohlíky nechte vychladnout na mřížce. 

Snad vám budou chutnat. U nás doma chutnají a moc...

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno