Těsto: | |
žloutky | 4 ks |
cukr | 4 lžíce |
polohrubá mouka | 4 lžíce |
bílky utřené v tuhý sníh | 4 ks |
Krém: | |
smetana ke šlehání 33% | 2 ks |
zakysaná smetana | 2 ks |
ztužovač šlehačk | 4 ks |
citronový cukr | 2 ks |
cukr | 2 lžíce |
Dále: | |
marmeláda nebo džem | dle chuti |
Je před námi víkend, takže se určitě hodí nějaká ta dobrota ke kávičce. Co si vykouzlit z obyčejné piškotové rolády, jednu luxusní smetanovou? Rolády miluji, jsou velmi jednoduché na přípravu a dají se velmi dobře zaměnit, podle ingrediencí, které máme doma.
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku a ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír potřený olejem a pečeme na 180°C do růžova. Počkáme pár minut, aby z rolády odešla vařící pára, a poté ještě teplou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout.
Než nám korpus rolády vychladne, tak si připravíme krém. Šlehačky vyšleháme s dvěma kusy ztužovače smetany. Jakmile máme ušlehanou šlehačku, tak si vedle v misce ušleháme zakysanou smetanu, cukry, poté přisypeme 2 ztužovače smetany a vyšleháme. Do smetanového krému ručně vmícháme šlehačku a máme připravený krém. Korpus na roládu roztočíme, potřeme marmeládou, pak krémem a při zatáčení, opatrně sejmeme pečící papír. Poté už jen zbývajícím krémem potřeme a dozdobíme roládu a můžeme dát vychladit.
Podrobné info: