Pažitka
Název:

Rooibos čaj s Rýmovníkem a medem


Rooibos čaj s Rýmovníkem a medem


Ingredience:
Ingredience:
sypaný čaj Červený Rooibos2 lžičky
Rýmovník1 list
voda1,5 l
med1 lžíce
Postup přípravy:

Když jsem si od babičky v létě brala Rýmovník, netušila jsem, že jeho léčebných účinků využijeme již koncem září. Bohužel nás navštívilo nachlazení, a tak jsem za něj velmi vděčná.

Jak je z názvu rostliny patrné, používá se jako účinný pomocník při rýmě. Rýmovník (molice) je na pěstování nenáročná léčivka s typickým aromatem, kterou mnozí pěstují jako pokojovou rostlinu a o jejích léčivých účincích mnohdy ani neví.

Rýmovník

Rýmovník (plectranthus argentatus) se pěstuje jako venkovní i pokojová rostlina. Rýmovník můžeme poznat podle zvláštní vůně, která připomíná kombinaci meduňky a máty. Tato rostlina je nenáročná na pěstování, vyžaduje však světlo a teplé prostředí. Rýmovník má blahodárné účinky na náš organismus, pomáhá především při rýmě, můžeme jej však použít také jako ochranu před hmyzem. Své využití nachází také v gastronomii.

Pouhé přičichávání k aromatickým listům nám od rýmy a dýchacích problémů uleví. Rýmovník je také oblíbený mezi astmatiky, kterým usnadní dýchání. Z hlediska vnitřního užití ve formě čaje, je třeba zmínit především zmírnění bolestí hlavy, snižování vysokého tlaku, zmírnění zažívacích potíží a samozřejmě i pomoc při rýmě a nachlazení.

Na rozdíl od jiných bylin je vhodné připravovat čaj z čerstvých listů. Rýmovník je totiž opravdu šťavnatý a plný vody a dalších látek, díky čemuž je velmi náročné jej usušit, někdy se to dokonce úplně nepodaří.

Kromě přípravy čaje a použití v aromaterapii lze tuto bylinu také využívat v gastronomii, ačkoliv se na ni často zapomíná. Používá se především při pečení jehněčího nebo hovězího masa, je ideální také pro přípravu marinády. Obecně lze rýmovník používat všude tam, kde se běžně používá šalvěj. Zvláštní vůně i chuť může výsledný pokrm zajímavým způsobem ozvláštnit. Já jsem nám jej přidala do aromalampy a našemu malému marodovi do odpařovače na topení, čaje a polévky. Nyní k samotné přípravě čaje.

Informace o Rýmovníkku jsem čerpala ZDE.

Příprava čaje z rýmovníku je velmi snadná, natrhejte a omyjte lístky. Na přípravu čaje do jednoho hrnku postačí jeden list rostliny, listy jsou totiž vcelku velké a jejich aroma i obsah látek jsou dostatečné. 
Já jsem připravovala rovněž pro syna, a tak jsem dala pouze jeden list.
Jelikož mi samotná chuť rýmovníku nelákala, připravila jsem jej s červeným Rooibos čajem. Do skleněné konve jsem nasypala Rooibos čaj, přidala 1 velký list Rýmovníku, zalila vroucí vodou.
Nechala jsem několik minut louhovat. Čaj krásně voní, já jsem si jej osladila medem. Popíjíme celý den.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno