Ingredience: | |
rukola | 2 hrsti |
mandle | hrst |
granátové jablko | 1/2 ks |
olivový olej | 1 lžička |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Semínky granátového jablka můžete ozdobit tvarohový koláč. Nebo semínka použijte do salátu, či jimi ozdobte nějaký kořeněný jogurtový dip. Běžně se kombinuje s masem, jeho chuť báječně podtrhne pikantní jídla s nádechem orientu. Vyzkoušejte ho třeba v tomto jednoduchém salátu.
Svěží granátové jablko je právě na vrcholu své sezóny. Můžeme je najít snad v každém větším obchodě s ovocem a zeleninou. Toto ovoce je plodem stromu granátovníku obecného, pod kterým je často v Bibli vyobrazována Eva s Adamem. No ono tohle jablko, se svou rudou vášnivou barvou a intenzivní chutí, je fakt o trochu hříšnější než třeba klasický Idared nebo Gala. Granátovým jablkem zvolil Paris Afroditu nejkrásnější ženou, granátové jablko nesmrtelnosti přinesl Herákles ze zahrady Hesperidek a Persefona se po ochutnání granátového jablka se musela každoročně vracet obrodit zemi.
Granátové jablko se pěstuje v celém středomoří, blízkém východě a dokonce je národním symbolem Ázerbajdžánu, stejně tak ho má třeba ve znaku i španělská Granada. Z granátového jablka se vyrábí proslavený sirup grenadina, dá se koupit šťáva, či jen výtažek z granátového jablka. Ale já si nejraději kupuji jen samotná jablka a jím je jen tak. Poprvé, když jsme chtěla jablko ochutnat, tak jsem se snažila lžící jednotlivá semínka z jablka vydlabat. Plno práce a výsledkem bylo pár neporušených semen a hodně šťávy všude kolem mě (aby ne, když cca 77% jablka tvoří voda). Existuje spousta instruktážních videí, jak udolat toto jablko. Jedno video najdete i na mém blogu.