Pažitka
Název:

Runebergintorttu


Runebergintorttu


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka2 hrnky (240 g)
mleté zázvorové sušenky1 hrnek (125 g)
jemně mleté mandle3/4 hrnku (60 g)
prášek do pečiva1 lžička
soda1 lžička
sůl1 lžička
strouhaná pomerančová kůra1 a 1/2 - 2 lžičky
mletý kardamon1 lžička
plnotučné mléko1/2 hrnku
šťáva z pomeranče1/2 hrnku
mandlové aroma1 lžička
máslo (226 g)1 hrnek
cukr krystal1/2 hrnku
hnědý cukr1 hrnek
tmavá melasa2 lžíce
vejce (pokojové teploty)3 ks
Sirup:
cukr krystal1 hrnek
voda1/2 hrnku
rum2 lžíce
Malinová poleva:
mražené maliny (200 g)1 hrnek
cukr krystal4 lžíce
šťáva z půlky citronu
kukuřičný škrob1/2 lžičky
Cukrová poleva:
moučkový cukr1/2 hrnku
mléko1 lžíce
mandlové aroma1/4 lžičky
Postup přípravy:

Dlouho jsem se rozhodovala, čím začnu, co upeču jako první. Rozhodla jsem se začít na severu Evropy a po několikahodinovém hledání na internetu a rozhodování jsem vybrala finský dezert Runebergintorrtu, což jsou mandlové dortíky s rumem, malinovou marmeládou a cukrovou polevou.

Jméno mají po finském básníkovi, Johanu Ludvigu Renebergovi (1804-1877), který si podle legendy dopřával dortík s alkoholem každé ráno k snídani.

Po dlouhém pátrání na internetu jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet tento recept. Zaujalo mně na něm, že paní píše, že její dortíky ochutnali i Finové a měly velký úspěch. 

Správně se tyhle dortíky pečou ve speciálních kroužcích. V nějakých gastro potřebách by se dali sehnat asi i u nás, ale řekla jsem si, že to nebudu přehánět a použila obyčejnou formu na muffiny z Ikey. Ta z Ikey je oproti jiným muffinovým formám lepší v tom, že je hlubší a užší a výsledný tvar dortíků se pak více blíží těm originálním z Finska. 

Když jsem si pak později pořádně pročítala recept, začala jsem litovat, že jsem si vybrala právě tenhle dezert. Začalo to u zázvorových sušenek. Nikde jsem je předtím u nás neviděla a pomalu jsem se smiřovala s tím, že je budu muset upéct. Jenomže na ty sušenky je potřeba mletý hřebíček. A ten se jen tak obchodě taky nesežene a mlýnek na koření nemá. Vyhledala jsem kvůli tomu kouzelný voňavý obchůdek s kořením v centru Prahy - U Salvátora. Nakoupila jsem mletý hřebíček, kardamon, skořici a zázvor. Pak jsem ale objevila zázvorové sušenky v Marks & Spencer a zvítězila lenost, péct se mi nechtěly. Stejně tak mají v Marks & Spencer i mandlovou mouku a melasu, které budeme na upečení dortíků potřebovat. 

Těsto:
Na odměřování používám odměrky z Tesca, vypadají takhle. Podle původního receptu se z tohohle množství udělá osm dortíků v 8cm formičkách. To se mi nezdá, já jsem naplnila formu a zbyla mi ještě polovina těsta. Protože se mi nechtělo čekat, než se mi dortíky upečou a budu moct dát druhou dávku, dala jsem zbytek upéct v hrnečcích, takže mám mini a mega dortíky. Doporučuji je pořádně vymazat a vysypat, příště bych i boky vyložila pečícím papírem, aby šly lépe vyklopit.

Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
V  míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme, dokud se hmota hezky nespojí.
Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.

Protože se dortíky správně pečou v kroužcích, mají tvar oválu. Protože formy na muffiny mají kónický tvar, nejsou úplně kolmé, tak jsem po upečení trochu seřízla vršek, abych získala oválek. I tak to ale nebylo úplně ono. Byly pak moc malý a drobilo se to, tak jsem některým nechala muffinový tvar. Je to pak vidět na fotce níže.

Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme alkohol a promícháme.
Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.

Malinová poleva:
V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
Odstraníme z tepla a necháme vychladit.

Cukrová poleva:
Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme, dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.

Finální "sestavení" dortíku:
Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
Díru naplníme malinovou polevou.
Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.

Spojení kardomonu, pomeranče a malin je výborná kombinace. Není to žádná suchá buchta, díky máslu, mandlím a sirupu jsou dortíky vláčné, mokré, ale také hodně syté. Určitě jsem je nepekla poprvé a naposledy, protože jsou opravdu dobré a budu je muset upéct znovu a znovu :-)

Hyvää ruokahalua!
Dobrou chuť!



Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Míková

    zavřít okno