Ingredience: | |
hovězí kližka | 250 g |
hovězí přední s kostí | 250 g |
vepřová plec | 250 g |
nové koření | 5 kuliček |
pepř | 10 kuliček |
bobkový list | 5 lístků |
cibule | 1 ks |
mrkev | 50 g |
celer | 50 g |
petržel | 50 g |
hlávkové zelí | 150 g |
velká brambora | 1 ks |
vařená červená řepa | 2 ks |
krájená rajčata | 400 g |
slanina | 100 g |
sladká mletá paprika | 2 lžíce |
citron nebo vinný ocet | 1 ks |
kysaná smetana | 1 kelímek |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Borščů existuje celá řada variant, stejně jako bramboraček, eintopfů (ajnotpfů) a bouillabaisse (bujabéz).
Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.
Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme.
Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.
Boršč podáváme s kysanou smetanou.
Podrobné info: