Pažitka
Název:

Ruský boršč


Ruský boršč


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka250 g
hovězí přední s kostí250 g
vepřová plec250 g
nové koření5 kuliček
pepř10 kuliček
bobkový list5 lístků
cibule1 ks
mrkev50 g
celer50 g
petržel50 g
hlávkové zelí150 g
velká brambora1 ks
vařená červená řepa2 ks
krájená rajčata400 g
slanina100 g
sladká mletá paprika2 lžíce
citron nebo vinný ocet1 ks
kysaná smetana1 kelímek
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Borščů existuje celá řada variant, stejně jako bramboraček, eintopfů (ajnotpfů) a bouillabaisse (bujabéz).

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.

Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme.

Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.

Boršč podáváme s kysanou smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Stanislava Begáni Valentová

    zavřít okno