Ingredience: | |
teplá voda | 1 hrnek |
olivový olej | 1/4 hrnku |
sušené droždí | 7 g |
hladká mouka | 3 hrnky |
jemně mletá sůl | 1 lžička |
vyzrálý a chemicky neošetřený citron nakrájený i s kůrou na tenké plátky | 1 ks |
čerstvý tymián | svazek |
hrubá sůl | na posypání |
Rychlý chléb z kynutého těsta, který můžete připravit během chvilky. Kolečka citronu nakrájejte hodně natenko, ať se dají lehce ukousnout, a použijte citron, který není chemicky ošetřený. Tady v Řecku jsou čerstvé citrony k dispozici na každém kroku, u každého domu mají minimálně jeden strom. Fascinuje mne, jak rychle po utrhnutí přestává citron vonět a vysychá a říkám si, čím musí být ošetřeny ty citronové krásky v obchodech, které vydrží dalších 14 dní v míse na stole. Po návratu do Čech si budu muset nějaký ten citronovník zasadit.
Chléb je skvělý k polévce, ale klidně si ho dejte jen s trochou olivového oleje. Mimochodem právě pomáháme sklízet divoké olivy a musím říci, že to je docela náročná práce, sice jen tak “češete” větve oliv, kocháte se pohledem do sadu a užíváte si slunečného počasí, ale po hodině práce ve čtyřech lidech máte nasbíráno asi půl pytle oliv, což na lisu bude asi jen kolem litru oleje. No jsem zvědavá, jak bude chutnat. To bude muset být tekuté zlato!
Smícháme olej, vodu, droždí a mouku. Necháme deset minut odležet a pak přidáme lžičku jemně mleté soli a těsto důkladně prohněteme. Těsto vložíme do mísy vytřené olejem a překryjeme potravinářskou folií. Nnecháme nakynout v teple asi hodinu a půl.
Poté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí prstů roztáhneme doplacata a zároveň v těstě vytvoříme nepravidelné důlky. Necháme znovu cca 30 minut kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 stupňů. Na těsto naskládáme citron a tymián, posypeme štědrou dávkou hrubě mleté soli. Pečeme dozlatova 25 - 30 minut. Jíme klidně ještě teplé s trochou nějakého dobrého olivového oleje.
Jo a málem bych zapomněla - recept pochází z kuchařky Citrus od Valerie Aikamn-Smith.