Název:Rybí polévka podle prababičky Bedřišky
Ingredience:
Ingredience: |
rybí hlava | 1 ks |
filet z kapra | 1 ks |
jikry | 1 hrst |
mlíčí | 1 hrst |
velká mrkev | 2 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 1/4 ks |
menší cibule | 1 ks |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 4 kuličky |
pepř | 4 kuličky |
muškátový oříšek | 1 špetka |
máslo | 4 lžíce |
hladká mouka | 3 lžíce |
rohlík | 2 ks |
pepř | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy:No nic. Rambajs v kuchyni pro dobrou polévku musí být! Už před lety jsem přebrala štafetu od mé prababičky Bedřišky a nyní ji připravuji já. Jakou polévku děláte na štědrý večer vy?
Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru.
Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu.
Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni.
Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla.
Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry.
Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.
Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme.
Maso z hlavy a filetu obereme.
Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou.
Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle.
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno