Pažitka
Název:

Rybí polévka prabábi Bedřišky


Rybí polévka prabábi Bedřišky


Ingredience:
Ingredience:
rybí hlava1 ks
filet z kapra1 ks
jikry a mlíčí dle chuti
velká mrkev2 ks
petržel2 ks
celer1/4 ks
menší cibule1 ks
bobkový list2 ks
nové koření4 kuličky
pepř4 kuličky
muškátový oříšek dle chuti
máslo4 lžíce
hladká mouka3 lžíce
rohlíky2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

A je to tu...od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany.

Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru. Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, plamen ztlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni. Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla. Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry. Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku. Hotový vývar scedíme přes jemné síto, zchladíme a sebereme tuk, který vyhodíme. Maso z hlavy a filetu obereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou. Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno