Pažitka
Název:

Rybízová marmeláda s příchutí hřebíčku a skořice


Rybízová marmeláda s příchutí hřebíčku a skořice


Ingredience:
Ingredience:
vylisovaná šťáva z červeného rybízu500 ml
krystalový cukr450 ml
voda100 ml
hřebíček10 ks
celá skořice o délce cca 7 cm1 ks
Postup přípravy:

U nás je červenec vždy ve znamení zavařování a v první řadě je to naše oblíbená rybízová marmeláda.

Máme ji rádi nejen na slepovaném lineckém, ale je dobrá i do různých masových rolád, nebo do šťávy pod maso.

Hřebíčky mírně nadrtíme, skořici nalámeme na menší kousky a v kastrůlku ve 100 ml vody povaříme zhruba 8 minut.

Poté přecedíme a prudkým varem zredukujeme na polovinu. 

Rybíz opláchneme, neobíráme, ale i se střapcem nameleme na odšťavňovacím mlýnku.

Do širšího hrnce nejlépe nerezového s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, přidáme hřebíčkovou esenci a uvedeme k varu. 

Po 5ti minutách přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme 4 minuty. Na zkoušku, zdali marmeláda začíná rosolovatět, můžeme kápnout na talířek lžičku marmelády. Jestli při stékání tuhne, máme hotovo. Ihned pomocí trychtýře ještě horkou naléváme do čistých, suchých skleniček, dobře uzavřeme a necháme vystydnout. 

Podle kyselosti rybízu můžeme poměr cukru upravit na 1:1.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno