Ingredience: | |
vylisovaná šťáva z červeného rybízu | 500 ml |
krystalový cukr | 450 ml |
voda | 100 ml |
hřebíček | 10 ks |
celá skořice o délce cca 7 cm | 1 ks |
U nás je červenec vždy ve znamení zavařování a v první řadě je to naše oblíbená rybízová marmeláda.
Máme ji rádi nejen na slepovaném lineckém, ale je dobrá i do různých masových rolád, nebo do šťávy pod maso.
Hřebíčky mírně nadrtíme, skořici nalámeme na menší kousky a v kastrůlku ve 100 ml vody povaříme zhruba 8 minut.
Poté přecedíme a prudkým varem zredukujeme na polovinu.
Rybíz opláchneme, neobíráme, ale i se střapcem nameleme na odšťavňovacím mlýnku.
Do širšího hrnce nejlépe nerezového s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, přidáme hřebíčkovou esenci a uvedeme k varu.
Po 5ti minutách přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme 4 minuty. Na zkoušku, zdali marmeláda začíná rosolovatět, můžeme kápnout na talířek lžičku marmelády. Jestli při stékání tuhne, máme hotovo. Ihned pomocí trychtýře ještě horkou naléváme do čistých, suchých skleniček, dobře uzavřeme a necháme vystydnout.
Podle kyselosti rybízu můžeme poměr cukru upravit na 1:1.
Podrobné info: