Ingredience: | |
uvařené brambory | 380 g |
solamyl | cca 180 g |
sůl | 2 lžíce |
olej | 2 lžíce |
Na posypání knedlíků: | |
vškvařená slanina | dle chuti |
vyškvařený tuk ze slaniny | na omaštění |
jemně nakrájený pórek | dle chut |
Jestli vám zbudou uvařené brambory z předešlého dne, udělejte si rychlé bramborové knedlíky. Můžete je však také připravit z čerstvě uvařených.
Do většího hrnce dáme vařit vodu.
Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína).
Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm.
Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř, nebo navlhčenou pracovní plochu.
Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 líce soli a vložíme polovinu knedlíčků.
Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty. Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut sát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme.
Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme.
Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.
Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Knedlíky jsou také vhodné jako příloha.
Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.
Část knedlíků také můžeme dát zamrazit.
Podrobné info: