Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
kyřící prášek do pečiva | 1 ks |
měkký tvaroh | 250 g |
vejce | 2 ks |
Vždycky když se vracím od rodičů, přivážím si recept na něco hrozně dobrého a přitom jednoduchého a rychlého. Jako tyhle vdolečky. To jsem jedno odpoledne mlsně chodila kolem lednice, otvírala a zavírala dveře špajzky, nakukovala do šuplíků a skříněk v kuchyni, až to mamka nevydržela a zeptala se, jestli nechci vdolky. Chci, ale čekat se mi nechce, odvětila jsem. Neboj, ty budou vcukuletu... A taky byly... A ještě rychleji zmizely. A já už mám další tip na nedělní snídani.
V míse smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, přidáme tvaroh a rozšlehaná vajíčka, vypracujeme měkké, poměrně dosti lepivé těsto (podle potřeby přisypáváme mouku, obzvlášť pokud máme vodovější tvaroh či vajíčka). Na vále ho buď vyválíme na placku zhruba 1-2 cm vysokou a vykrajujeme kolečka, nebo zformujeme váleček, nožem odkrajujeme asi 1-2 cm široké kousky a skleničkou je zploštíme.
V hlubokém rendlíku si rozpálíme olej (nešetříme jím, vdolečky musí tzv. plavat) a vdolky smažíme z obou stran dozlatova, trvá to jen pár minut a během smažení se pěkně nafouknou. Podáváme je ihned, nejlepší jsou ještě horké.
Podrobné info: