Ingredience na 1 litr: | |
salko | 1 ks |
žloutky | 3 ks |
rum | 1 dcl |
kondenzované neslazené mléko | 1 ks |
smetana 30% a více | 200 ml |
vanilkový lusk | 1 ks |
Asi stárnu! Dospat Štědrýho dne jsem nemohla nikdy, ale abych vstávala v pět ráno, to tu ještě nebylo. Se psama ven, tam mě utěšily 4 rozsvícený okna v celý ulici, nejsem teda jedinej blázen! No a šup, připravit věci na obalování řízků, zkusit usmažit pár cvičnejch – jako jestli nejsou zkažený, nachystat chlebíčky a udělat fantastickej vaječnej koňak, páč ten, co jsem dostala od Kami, jsem si chytře nechala v práci.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože seškrábneme vanilkový semínka. Všechny přísady, kromě smetany, rozmixujeme tyčovým mixérem a podle chuti smetanou zjemníme. Ten rum je taky jen orientační, zkrátka jak kdo snese.
Pít ho můžete jen tak, aneb, jak Kamča říkala v pátek: "Mono, nelemteje to, jste v práci!!!" Anebo, na co se těším strašně, až si vaječňákem poliju zmrzlinu a přikreju to celý šlehačkou!!!
Podrobné info: