Pažitka
Název:

Rýžový salát s červenou řepou a mrkví

vegetariánský recept


Rýžový salát s červenou řepou a mrkví


Ingredience:
Ingredience:
směs jasmínové rýže s quinoa a sušenými rajčaty (Arax)3/4 hrnku
voda1 hrnek
střední mrkev2 ks
červená řepa1 ks
máta4 snítky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej2 lžíce
šťáva z 1/2 citronu dle chuti
med1 lžíce
sezamová semínka na posypání
Postup přípravy:

Poslední dobou jsem se přistihla, že do svého jídelníčku zařazuji i potraviny, které jsem dříve vlastně ani moc nemusela. Jednou takovou potravinou je červená řepa. Tak nějak jí prostě začínám přicházet na chuť. Červená řepa má všestranné využití, a to jak při vaření, tak i při pečení. Dnes jsem našla odvahu a zkusila jsem její syrovou podobu, a to v salátové podobě.

Nejprve si uvaříme rýžovou směs dle návodu na obalu, tedy vaříme v osolené vroucí vodě (v poměru 3/4 hrnku rýžové směsi na 1 hrnek vody) a to 15 - 17 minut do změknutí rýže. V případě potřeby vodu dolijeme. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme a necháme pod pokličkou odpočinout. Mezitím si na nudličky nakrájíme mrkev a červenou řepu (lze podávat zeleninu syrovou nebo pokud máte raději, tak vařenou, já podávala syrovou). V misce i smícháme olivový olej, med a šťávu z citronu. Zchladlou rýžovou směs smícháme s nasekanou mrkví a červenou řepou. Přidáme nasekané lístky máty, osolíme, opepříme a promícháme. Na závěr přelijme zálivkou a promícháme. Před servírováním posypeme sezamovými semínky a lístky máty.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno