Ingredience: | |
směs jasmínové rýže s quinoa a sušenými rajčaty (Arax) | 3/4 hrnku |
voda | 1 hrnek |
střední mrkev | 2 ks |
červená řepa | 1 ks |
máta | 4 snítky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | 2 lžíce |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
med | 1 lžíce |
sezamová semínka | na posypání |
Poslední dobou jsem se přistihla, že do svého jídelníčku zařazuji i potraviny, které jsem dříve vlastně ani moc nemusela. Jednou takovou potravinou je červená řepa. Tak nějak jí prostě začínám přicházet na chuť. Červená řepa má všestranné využití, a to jak při vaření, tak i při pečení. Dnes jsem našla odvahu a zkusila jsem její syrovou podobu, a to v salátové podobě.
Nejprve si uvaříme rýžovou směs dle návodu na obalu, tedy vaříme v osolené vroucí vodě (v poměru 3/4 hrnku rýžové směsi na 1 hrnek vody) a to 15 - 17 minut do změknutí rýže. V případě potřeby vodu dolijeme. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme a necháme pod pokličkou odpočinout. Mezitím si na nudličky nakrájíme mrkev a červenou řepu (lze podávat zeleninu syrovou nebo pokud máte raději, tak vařenou, já podávala syrovou). V misce i smícháme olivový olej, med a šťávu z citronu. Zchladlou rýžovou směs smícháme s nasekanou mrkví a červenou řepou. Přidáme nasekané lístky máty, osolíme, opepříme a promícháme. Na závěr přelijme zálivkou a promícháme. Před servírováním posypeme sezamovými semínky a lístky máty.
Podrobné info: