Název:Sacher dort
Ingredience:
Těsto: |
kvalitní čokoláda (55%) | 125 g |
změklé máslo | 125 g |
práškový cukr | 125 g |
vejce | 6 ks |
vanilková tresť | 1 lžička |
krupicový cukr | 100 g |
hladká mouka | 125 g |
Náplň: |
meruňková marmeláda | 400 g |
rum | 30 ml |
Poleva: |
kvalitní čokoláda (70%) | 150 g |
máslo | 40 g |
Postup přípravy:Tentokrát to byla opravdu výzva s velkým "Vé". Sacher dort mě nikdy nebral. Považovala jsem to za jakési suché cosi s marmeládou. Nic moc... Po říjnové výzvě jsem svůj názor přehodnotila. Je úžasný! Nicméně průběh přípravy byl HODNĚ dramatický.
Pečení samotného dortu mě nadchlo. Těsto krásně vyběhlo, moc nepopraskalo ani nespadlo. Marmeláda s rumem také dopadla dobře. POLEVA! To byl postrach už od začátku. Podle původního receptu jsem měla svařit cukr s vodou "na nit" a následně do něj vmíchat čokoládu. Měla vzniknout krásně lesklá poleva. Vysledek připomínal tmavý písek nedobré chuti. Co teď?!
Moudré kuchařské knihy pomohly a já si udělala polevu podle sebe. Byla krásně lesklá a hlavně dobrá. :)
Další drama nastalo při tvorbě nápisu na dort. Nakonec ale vše dopadlo dobře a jestli zbyla v ledničce čtvrtka dortu, tak je to moc. :)
Těsto:
Troubu předehřejeme na 190°C. Nachystáme si dortovou formu - dno vyložíme pečícím papírem, stěny vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozehřejeme čokoládu.Mezitím vyšleháme máslo do pěny, postupně přidáváme moučkový cukru, žloutky a rozpuštěnou čokoládu. V další míse vyšleháme tuhý sníh, do kterého po lžících přidáváme krystalový cukr. Sníh postupně zlehka vmícháme do těsta. Nakonec zlehka vmícháme i mouku a lijeme do formy. Pečeme 35 - 45 minut. Necháme vychladnout a dort podélně rozřízneme.
Náplň:
Marmeládu s rumem přivedeme k varu a povaříme 2-3 minutky. Potřeme půlku dortu, přiklopíme druhou půlkou a zbytkem marmelády potřeme celý povrch dortu (včetně boků ).
Poleva:
Vše rozpustíme ve vodní lázni a nejprve polevou potřeme boky, zbytek vylijeme na dort a roztřeme cukrářskou stěrkou. Pokud budete dělat nápis, doporučuji si jej prvně vyzkoušet na pečícím papíru. Podáváme se šlehačkou a nebojíme se ( pokud jsme doma ) trochu si zamlaskat. :)
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno