Název:Sacher dort
Ingredience:
Ingredience na korpus: |
hořká čokoláda 50% | 150 g |
velká vejce | 6 ks |
moučkový cukr | 150 g |
vanilkový cukr | 1 sáček |
změklé máslo + na vymazání | 150 g |
hladká mouka | 150 g |
kypřící prášek | 1 lžička |
holandské kakao | 30 g |
meruňková marmeláda | 200 g |
ušlehaná smetana 33% | 1 kelímek |
Na polevu: |
hořká čokoláda 50% | 200 g |
smetana 33% | 1/2 kelímku |
Postup přípravy:Milovníci sachru, už ho nemusíte vyhlížet ve vitrínách cukráren, ale udělat si svůj a domácí.
V míse ušleháme 2 vejce a 4 žloutky do pěny. Postupně vmícháme polovinu cukru a vanilkový cukr, změklé máslo a nakonec tekutou čokoládu - nesmí být horká.
Do jiné mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a kakao. Po částech vmícháme do čokoládové směsi. Ušleháme hladkou hmotu.
Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.
Troubu zahřejeme na 180 st. Dortovou formu o průměru 22 - 26 cm vymažeme máslem a nalijeme těsto a urovnáme. Pečeme asi 35-45 minut. Nutno vyzkoušet špejlí, aby byl upečený prostředek.
Necháme vychladnout a pak korpus překrojíme dlouhým nožem a spodní díl potřeme marmeládou. Přiklopíme druhým dílem korpusu a potřeme marmeládou povrch i boky.
Čokoládu na polevu rozpustíme i se smetanou ve vodní lázni a umícháme dohladka.
Polijeme dort postavený na mřížce a polevu rozetřeme na povrchu i po stranách.
Necháme ztuhnout v lednici a před podáváním vyndáme alespoň hodinu předem.
Podáváme se šlehačkou umístěnou na talířku vedle dortu.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno