Pažitka
Název:

Šafránová smažená rýže s chřestem a omeletkou


Šafránová smažená rýže s chřestem a omeletkou


Ingredience:
Ingredience:
rýže basmaticca 160 g
mletý šafrán nebo pár blizen sušeného1 lžička
červená cibule1 ks
chřest nakrájený na malé špalíčky dle chuti
vejce1 ks
pokrájená pažitka hrst
olej1 lžíce
arašídový olej2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kousky uvařeného kuřecího masa dle chuti
Postup přípravy:

Názvem je v podstatě řečený recept. Původně jsem to sem ani nechtěla dávat, protože je to jen takové šup šup jídlo z pár surovin. Ale moc nám chutnalo a je to prima inspirace, jak využít chřestovou sezónu a tak třeba jak spotřebovat zbylou rýži. I když mě rýže nezbude nikdy a pro tohle jídlo jsem ji uvařila a nechala vychladnout. 

Do smažené rýže můžete dát víceméně cokoli, na co máte chuť. Já jsem ji ovoněla šafránem a přidala na kousky nakrájený chřest a kousky kuřecího masa, které mi zbyly z vaření vývaru. Omeletkou jsem zase spotřebovala zbytek pažitky, která už mi v lednici pomalu začínala vadnout. Zkrátka nic nevyhazovat, všechno se dá ještě do něčeho použít.

Pokud vám rýže nezbyla z jiného jídla, tak ji uvařte a nechte vychladnout. Při chladnutí ji můžete párkrát promíchat vidličkou, aby se neslepila. Do malé pánvičky nechte na lžíci oleje zesklovatět pokrájenou cibuli spolu s chřestem. V druhé větší pánvi začněte smažit rýži na arašídovém oleji. Do malé mističky dejte lžíci teplé vody a do ní šafrán. Rozvoní se a pustí krásně žlutou barvu. Pak celou mističku přilijte k rýži a dál smažte. Až se cibulka i chřest lehce osmaží (trvá to tak pět minut), přidejte je k rýži a dál smažte spolu. Přihoďte i kuřecí maso, pokud ho máte. Do pánvičky po cibulce vlijte osolené a prošlehané vejce, zasypte pažitkou a udělejte omeletku. Tu srolujte a nakrájejte na proužky. Na talíře rozdělte osmaženou rýži a omeletkové proužky a nechte si chutnat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno