Ingredience: | |
rýže basmati | cca 160 g |
mletý šafrán nebo pár blizen sušeného | 1 lžička |
červená cibule | 1 ks |
chřest nakrájený na malé špalíčky | dle chuti |
vejce | 1 ks |
pokrájená pažitka | hrst |
olej | 1 lžíce |
arašídový olej | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kousky uvařeného kuřecího masa | dle chuti |
Názvem je v podstatě řečený recept. Původně jsem to sem ani nechtěla dávat, protože je to jen takové šup šup jídlo z pár surovin. Ale moc nám chutnalo a je to prima inspirace, jak využít chřestovou sezónu a tak třeba jak spotřebovat zbylou rýži. I když mě rýže nezbude nikdy a pro tohle jídlo jsem ji uvařila a nechala vychladnout.
Do smažené rýže můžete dát víceméně cokoli, na co máte chuť. Já jsem ji ovoněla šafránem a přidala na kousky nakrájený chřest a kousky kuřecího masa, které mi zbyly z vaření vývaru. Omeletkou jsem zase spotřebovala zbytek pažitky, která už mi v lednici pomalu začínala vadnout. Zkrátka nic nevyhazovat, všechno se dá ještě do něčeho použít.
Pokud vám rýže nezbyla z jiného jídla, tak ji uvařte a nechte vychladnout. Při chladnutí ji můžete párkrát promíchat vidličkou, aby se neslepila. Do malé pánvičky nechte na lžíci oleje zesklovatět pokrájenou cibuli spolu s chřestem. V druhé větší pánvi začněte smažit rýži na arašídovém oleji. Do malé mističky dejte lžíci teplé vody a do ní šafrán. Rozvoní se a pustí krásně žlutou barvu. Pak celou mističku přilijte k rýži a dál smažte. Až se cibulka i chřest lehce osmaží (trvá to tak pět minut), přidejte je k rýži a dál smažte spolu. Přihoďte i kuřecí maso, pokud ho máte. Do pánvičky po cibulce vlijte osolené a prošlehané vejce, zasypte pažitkou a udělejte omeletku. Tu srolujte a nakrájejte na proužky. Na talíře rozdělte osmaženou rýži a omeletkové proužky a nechte si chutnat.
Podrobné info: