Pažitka
Název:

Salát s chřestem, hovězím a zálivkou z modrého sýra


Salát s chřestem, hovězím a zálivkou z modrého sýra


Ingredience:
Ingredience:
římský salát dle potřeby
pečené hovězí maso kousek (cca 150g)
chřest dle chuti
zelenina - ředkvičky, bílá ředkev... dle chuti
Zálivka:
zakysaná smetana2 lžíce
majonéza1 lžíce
citronová šťáva1 lžička
mléko2 lžíce
česnek1 stroužek
niva nebo jiný sýr s modrou plísnícca 2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Začínám mít ráda zbytky. Nebo spíš mě začíná dost bavit vymýšlet, jak zbývající jídlo využít a přetavit do nějakého úplně jiného jídla. Tenhle salát je toho asi nejlepším příkladem. Koupila jsem maso na gulášovou polévku, ale bylo ho víc, než jsem potřebovala. Tak jsem ten kousíček (bylo toho asi tak 150 g) upekla jen s kapkou portského, rozmarýnem a šalvějí. K tomu se mi v lednici krčily poslední 4 chřestové výhonky a taky zbyteček zakysané smetany. A tak vznikl tenhle salát se zálivkou, kterou bych mohla normálně jíst jen tak lžící!

Maso dejte ohřát do trouby, aby bylo teplé. Z chřestu odřízněte hlavičku a ze stonků škrabkou nebo nožem nadělejte tenké plátky. Salát omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Dejte do talířů, posypte nakrájenou zeleninou. Do mixéru dejte všechny suroviny na zálivku a několika pulzy rozmixujte dohladka. Rozpalte pánev, vlijte lžíci oleje a zprudka a krátce orestujte plátky chřestu a hlavičky - jen tak, aby změkly a chytly trochu barvu. Na salát rozdělte chřest, nakrájejte/natrhejte maso a pokapejte zálivkou. Dobru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno