Ingredience: | |
červená řepa | 1 větší bulva (cca 400g) |
polníček nebo rukola | balení |
g (1/2 velké hlávky)čerstvý kozí sýr | 100 g |
vlašské ořechy | hrst |
máslo | 50 g |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Zálivka: | |
med | 2 lžíce |
vinný ocet nebo citronová šťáva | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
dijonská hořčice | dle chuti |
sůl | špetka |
Abyste neřekli, že vařím jenom samý "prasárny", nesu vám i něco lehčího. Tenhle salát miluju ze všech nejvíc, protože je prostě skvělej! A ti, co znají červenou řepu jenom jako kyselou "oblohu" ke školnímu rizotu, se do týhle pečený, jistojistě zamilujou!
Řepu omyjeme, případně můžeme i oloupat. Umístíme ji na alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, zabalíme do "měšečku" a dáme péct do trouby, rozpálený na 180 stupňů asi na 30 minut. Že je měkká poznáme, když do ní nůž skrz alobal lehce zajede.
Upečenou řepu vyndáme z trouby a necháme vychladnout. V případě, že jste ji pekli ve slupce, je třeba ji oloupat.
Mezitím si připravíme zálivku smícháním medu, vinného octa, olivového oleje a soli. Vše metličkou rozmícháme do emulze.
Vrátíme se k řepě, ze který já nejradši vydlabávám kuličky, protože sem psychopat a všechno chci mít na talíři nejkrásnější. Normální lidi si jí ale v klidu nakrájej na kostičky.
V míse smícháme polníček nebo rukolu /nebo mix/ se zálivkou a jdeme na servírování.
Na talíř dáme hrst salátu, poházíme na něj upečenou řepu, rozdrobíme kousky kozího sýru a posypeme vlašskýma ořechama, lehce opečenýma na kousku másla. Tadááá... seznamte se s mým/vaším novým oblíbeným salátem.