Pažitka
Název:

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem


Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem


Ingredience:
Pečená zelenina:
brambory800 g
velká mrkev4 ks
střední cibule2 ks
menší cukety3 ks
menší bulvy červené řepy4 ks
plnotučná hořčice3 lžíce
bazalka1 lžíce
červená paprika1/2 lžičky
tymián1/2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej4 lžíce
Dip:
zakysaná smetana200 g
hořčice2 lžičky
tmavé balzamico1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Pošírované vejce na jednu porci:
vejce1 ks
voda dle potřeby
kvasný ocet dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Dokončení:
baby špenát, polníček či rukola dle chuti
tmavé balzamico dle chuti
Postup přípravy:

Saláty mám ráda, ale mám takový problém - pokud si je dám místo přílohy, nenajím se. Absence sacharidů ve mě prostě vyvolá pocit nedostatečného nasycení. Takže když už si chci dát salát jako hlavní chod, musím si ho vymyslet a udělat sama tak, aby v něm byla ta příloha trochu schovaná. V tomhle salátu máte všechno - zelené listí, dostatek sacharidů z brambor a mrkve, nějakou tu bílkovinu ve vajíčku a trocha tuku také nechybí.

Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžičkou oleje.

Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přendáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.

Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip
Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.

Pošírované vejce
Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.

Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení
Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno