Ingredience: | |
červená řepa | 4 kořeny |
avokádo | 1 ks |
grapefruit | 1 ks |
opražené piniové oříšky | velká hrst |
mix různých salátů dle vašeho výběru | pár hrstí na osobu |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
mletý pepř | špetka |
Hurá! Konečně tu mám první recept, ve kterém figurují piniové oříšky. Patří k mým nejoblíbenějším, i když jsem v poslední době četla hodně článků o tom, jak po jejich konzumaci všechno chutná hořce.
Jím je už několik let a musím říct, že se mi nikdy nic takového nestalo (ťukám na zuby). Jinak tomu nebylo ani při přípravě tohoto salátu, který mě zaujal. Našla jsem ho na oblíbené stránce Love & Lemons, ale originál obsahuje pistácie, které jsem doma zrovna neměla. Jde o zvláštní kombinaci chutí, která by mě asi nenapadla, ale musím říct, že mi salát moc chutnal. Hned bych si k němu upekla nějaké domácí bagetky!
Červenou řepu omyjte, neoloupanou ji pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní připravenou řepu: pečte ji 40 až 60 minut (v mém případě to trvalo něco kolem té hodiny, než byla řepa krásně měkká a šla lehce propíchnout vidličkou). Řepu nechte po upečení vychladnout, hned potom ji oloupejte a nakrájejte na kousky: nakonec ji lehce osolte.
Naporcujte si grapefruit, vykrájejte z něj měsíčky (já jsem vnitřní dužinu zbavila i všeho bílého, aby byl salát hezky barevný). Dejte si stranou trošičku jeho šťávy, můžete ji použít na zalití salátu.
Avokádo nakrájejte na kostky a piniové ořechy lehce opražte na pánvi. Na připravené talíře naaranžujte výběr salátů*, posypte nakrájenými ingrediencemi a posypte opraženými oříšky. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem a připravenou šťávou z grapefruitu. Dochuťte solí a pepřem dle vašeho uvážení.
*(já jsem použila rukolu a mix sezónních salátů, ale můžu vám doporučit třeba polníček)
Podrobné info: