Pažitka
Název:

Salát Tabouleh


Salát Tabouleh


Ingredience:
Ingredience:
kuskus1 hrnek
kuřecí vývar (voda)2 hrnky
plocholistá petreželka svazek
velká rajčata4 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Tento salát se dělá jak ve verzi s bulgurem, tak i s kuskusem a dokonce i s mátou. S mátou je to ale natolik výrazné, že se mi to nehodí krom jehněčího, k žádnému masu. Dá se tedy jíst jako samostatný pokrm.

Na Středním východě, zejména Sýrii, Palestině, Izraeli a Jordánsku je tento salát součástí Meze společně s přidáním římského salátu. V Libanonu se používá více petržele než bulguru a kuskusu. V Tureku je tento salát známý jako Kusir, zatímco Arméni mu zase říkají Eetch. Na Kypru, kde ho zavedli přistěhovalci z Libanonu, mu zase říkají Tambouli a v Dominikánské republice Tipile.

Já ho nejraději dělám z kuskusu, protože je to vyloženě rychlá, téměř instantní záležitost. Spaříte ho horkým vývarem a necháte přikrytý pokličkou 5 minut nasáknout veškerou tekutinu. Pokud nemáte po ruce vývar, tak použijte horkou vodu. Musíte ale přidat sůl a lžíci olivového oleje. 

Hotový kuskus prohrabte vidličkou, aby odešla všechna pára. Mezitím si nakrájejte rajčata a hooodně opravdu hodně petržele. Vše smíchejte, osolte, opepřete a zakápněte vydatnou dávkou olivového oleje a citronové šťávy. Chuť by měla být nakyslá a výrazná po petrželce. Dejte vychladit a můžete podávat.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno