Ingredience: | |
červená čočka | 1 šálek |
menší červená paprika | 1 ks |
cuketa | 1/2 ks |
mrkev | 1 ks |
jarní cibulka | 3 ks |
ghí/olivový olej | dle potřeby |
čerstvý korindr | svazek |
limetka | 1/2 ks |
jablečný ocet | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivy | dle chuti |
S příchodem teplých dní se u mě těší čím dál větší oblibě studené luštěninové saláty. Mezi mé oblíbence patří jednoznačně salát z červené čočky s čerstvým koriandrem a zeleninou!! Je svěží, exotický, plný barev a chutí a navíc plný živin a vitamínů. Já ho miluju jen tak samotný, ale skvělý je např. s vejcem nebo praženými slunečnicovými semínky.
A jak jste na tom s luštěninami vy?
Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši. Na salát je ideální tzv. "al dente", když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.
Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho. Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.