Ingredience: | |
oloupaná a uvařená červená řepa | 4 ks |
čerstvý kozí sýr | 1 porce |
rukola | 2 hrsti |
piniové oříšky | 4 lžíce |
Marináda: | |
olivový olej | 1 dcl |
luční med (použila jsem tymiánový) | 2 lžíce |
světlá sojová omáčka | 2 lžíce |
červený vinný ocet | 1 dcl |
pomeranč - šťáva z něj | 1 ks |
čerstvý tymián | svazek |
třtinový cukr | dle chuti |
pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Tento salát měl vystihovat Francii v menu odrážejícím 100 let života válečné veteránky Luisy Matlové. Přátelé a známí mě od tohoto jídla nenápadně odrazovali, přece jenom červená řepa nemá v českých krajích příliš dobrou reputaci a kozí sýr taky ne. Dovedete si tedy představit, jakou satisfakcí byly pro mě prázdné talíře strávníků a nadšená debata na téma Můj salát versus řepa ze školní jídelny. Pánové z české televize dokonce přestali natáčet a s blaženými výkřiky se podělili o zbytky řepy v míse. Proto se ji nebojte, a s klidem ji předložte i tchýni při příležitosti nedělní návštěvy.
V míse smíchejte všechny tekuté ingredience na marinádu, podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým černým pepřem, eventuálně doslaďte cukrem a přidejte lístky tymiánu. Do marinády nastrouhejte na tenké plátky vařenou červenou řepu. V uzavřené nádobě nechte v lednici minimálně 12 hodin marinovat.
Na suché pánvi lehce opečte piniové oříšky. Nejsou sice nejlevnější, ale váš salát vynesou o několik kulinářských pater vzhůru. Na velký talíř rozložte plátky okapané řepy, poklaďte lístky rukoly, posypte rozdrobeným kozím sýrem a čerstvě opraženými piniovými oříšky. Lehce zakápněte olivovým olejem.
K salátu můžete podávat bagetku nebo bílý toust rozpečený s bylinkovým máslem.
Podrobné info: