Ingredience: | |
řepa velikosti tenisáku | 3 ks |
cibule (stejně velká jako řepa) | 1 ks |
česnek | 2 - 3 stroužky |
olej | 3 lžíce |
balsamico | 2 lžíce |
třtinový cukr | cca 1 lžíce |
čerstvě mletý pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
čerstvý tymián | dle chuti |
Dresink: | |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
čerstvý kopr | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Já mám letos tolik řepy, že už nevím, co s ní. Zavařeno mám 5kg, což bylo 5 bulev ... jojo, i takové velké letos mám. Rozdala už jsem jí taky dost a dneska došlo opět na řepu pečenou, tentokrát s cibulí.
Bulvy řepy omyjeme a slupku oškrábeme škrabkou na brambory. Nakrájíme na osminky a cibuli také. Z oleje, octa, cukru, soli, pepře, posekaného očesneku a lístků tymiánu připravíme marinádu, ve které řepu s cibulí obalíme a vsypeme do pekáčku. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi hodinu doměkka.
Na dresink smícháme zakysanou smetanu s posekaným koprem a dochutíme solí.
Salát podáváme teplý i studený přelitý dresinkem.