Ingredience: | |
šalvějové noky | 350 g |
máslo | 60 g |
cibule | 1 ks |
čerstvá šalvěj | hrst |
dýňová dužina | 60 g |
parmezán | dle potřeby |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Dýňová sezóna běží v plném proudu a na dýni narazíme dnes všude. Ať je to velký supermarket, malý krámek či farmářské trhy.
Já kupuji dýni Hokaido, protože je pro mě nejchutnější a vymýšlím s ní jeden recept za druhou. Dělám muffinky, koláče, polévky, těstoviny a teď i noky. Vše naleznete u mě na blogu.
Tuto dýni kupuji na farmářských trzích každou sobotu za 15 kč/kus. Což je pro mě směšná cena, když si vezmu jaké kouzlo se z ní dá udělat.
A jelikož moje těstoviny s dýní a šalvějí mají u nás vždy obrovský úspěch, zkusila jsem udělat i noky s dýní. Šalvějové noky jsem viděla na blogu, který s radostí a chutí čtu a to na KitchenStory.cz. Oni je dělali s kachním prsíčkem a já udělala vege.
Výsledek byl úžasný. Souhra šalvěje v nočku a pak i volně poházené s dýní je opravdu úžasná. Ani nám nevadí, že v jídle není maso a vegetariáni mohou tleskat.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve se vrhneme na dýni, to trvá nejdéle. Oloupeme dýni, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Já dělala cca 2 cm x 2 cm.
Rozpálíme si pánev a vložíme na ní půlku dávky másla a orestujeme na jemno pokrájenou cibulku.
Poté vložíme kostičky dýně a ještě chvilku restujeme. Přidáme sůl a pepř.
Dýni lehce podlijeme a necháme dusit. Hlavně pozor, ať ji nerozvaříte. Raději podlívejte na několikrát.
Nakonec si uvaříme noky. Já si je dělám občas do zásoby a už uvařené si zamrazím. Takže je pouze nechám rozmrazit.
A noky přidáme do pánve s dýní. Vše důkladně promícháme.
Přidáme lístky šalvěje a zbytek másla.
Až bude dýně na talíři, posypeme ji parmazánem.
Podrobné info: