Název:Samoas sušenky
Ingredience:
Ingredience: |
máslo | 160 g |
krupicový cukr | 120 g |
hladká mouka | 250 g |
soda | 1/2 lžičky |
sůl | špetka |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
vanilkový extrakt | 1 lžíce |
mléko | 1 - 1,5 lžíce |
krupicovýcukr | 250 g |
máslo | 6 lžic |
smetana | 120 ml |
strouhaný kokos | 250 g |
hořká čokoláda | dle potřeby |
Postup přípravy:Samoas nebo také Caramel de - Lites. Základem je máslové těsto, které voní po vanilce a je namočené v čokoládě. Na sušence najdete směs karamelu a praženého kokosu. Vše vrcholí opět čokoládou. Nádhera co? A Tytyna má pro vás na tuto dobrotu recept!
Ručním mixérem vyšleháme máslo, cukr a vanilku. V míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs postupně přidáváme do másla. Vznikne nám drobenka, kterou vysypeme na vál a ručně zpracujeme. Pokud se těsto drobí, přidáme mléko podle potřeby. Pokud se po přidání mléka lepí, dosypeme mouku. :) Těsto zakryjeme fólií a dáme na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravíme karamelovo - kokosovou směs.
Opražíme kokos a dáme ho prozatím bokem. Cukr necháme v pánvičce rozpustit na karamel. Ztlumíme a přidáme máslo. Obojí pořádně rozmícháme, stáhneme z vařiče. V mikrovlnné troubě ohřejeme smetanu. Velmi opatrně a po částech lijeme do karamelu za stálého míchání. Karamel bude divoký a bude bublat! Tak na něj pozor! Karamelovou hmotu lijeme na opražený kokos, pečlivě promícháme a dáme chladit.
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z ledničky, vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Ty skládáme na plech vyložení pečícím papírem. Pečeme 10 minut. Doporučuji hlídat. Sušenky musí být lehce zlatavé. Chvilka nepozornosti a jsou kakaové. Necháme vychladnout.
Karamelovo - kokosovou směs dáme do cukrářského sáčku a zdobíme jí sušenky. Poté rozpustíme čokoládu a štětečkem nebo mašlovačkou natíráme spodek sušenek. Zbytkem čokolády sušenky pocákáme, necháme zaschnout a jíme. :)
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno