Pažitka
Název:

Samoas sušenky


Samoas sušenky


Ingredience:
Ingredience:
máslo160 g
krupicový cukr120 g
hladká mouka250 g
soda1/2 lžičky
sůl špetka
prášek do pečiva1/2 lžičky
vanilkový extrakt1 lžíce
mléko1 - 1,5 lžíce
krupicovýcukr250 g
máslo6 lžic
smetana120 ml
strouhaný kokos250 g
hořká čokoláda dle potřeby
Postup přípravy:

Samoas nebo také Caramel de - Lites. Základem je máslové těsto, které voní po vanilce a je namočené v čokoládě. Na sušence najdete směs karamelu a praženého kokosu. Vše vrcholí opět čokoládou. Nádhera co? A Tytyna má pro vás na tuto dobrotu recept!

Ručním mixérem vyšleháme máslo, cukr a vanilku. V míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs postupně přidáváme do másla. Vznikne nám drobenka, kterou vysypeme na vál a ručně zpracujeme. Pokud se těsto drobí, přidáme mléko podle potřeby. Pokud se po přidání mléka lepí, dosypeme mouku. :) Těsto zakryjeme fólií a dáme na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravíme karamelovo - kokosovou směs.
 
Opražíme kokos a dáme ho prozatím bokem. Cukr necháme v pánvičce rozpustit na karamel. Ztlumíme a přidáme máslo. Obojí pořádně rozmícháme, stáhneme z vařiče. V mikrovlnné troubě ohřejeme smetanu. Velmi opatrně a po částech lijeme do karamelu za stálého míchání. Karamel bude divoký a bude bublat! Tak na něj pozor! Karamelovou hmotu lijeme na opražený kokos, pečlivě promícháme a dáme chladit.
 
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z ledničky, vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Ty skládáme na plech vyložení pečícím papírem. Pečeme 10 minut. Doporučuji hlídat. Sušenky musí být lehce zlatavé. Chvilka nepozornosti a jsou kakaové. Necháme vychladnout.
 
Karamelovo - kokosovou směs dáme do cukrářského sáčku a zdobíme jí sušenky. Poté rozpustíme čokoládu a štětečkem nebo mašlovačkou natíráme spodek sušenek. Zbytkem čokolády sušenky pocákáme, necháme zaschnout a jíme. :) 
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno